Staakt-het-vuren Azerbeidzjan en Armenië alweer geschonden

buitenland
0
26 okt 8:47
Sinds het conflict tussen beide ex-Sovjetrepublieken eind september oplaaide zijn aan beide kanten veel slachtoffers gevallen.

Kort nadat een nieuw staakt-het-vuren in het conflict over de betwiste regio Nagorno-Karabach in de zuidelijke Kaukasus maandag van kracht werd, hebben Armenië en Azerbeidzjan elkaar beschuldigd van schending van de overeenkomst.

Het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie in Bakoe meldde maandag dat er op zijn soldaten was geschoten in het dorp Safijan. De autoriteiten in Nagorno-Karabach hebben dit ontkend. Het Armeense ministerie van Defensie in Jerevan beschuldigde Baku van gerichte "desinformatie".

De Azerbeidzjaanse strijdkrachten hebben de artilleriebeschietingen tegen Nagorno-Karabach hervat, 45 minuten nadat het staakt-het-vuren van kracht werd, zei een woordvoerster van het ministerie van Defensie in Jerevan. De nieuwe poging tot een humanitair staakt-het-vuren was overeengekomen via bemiddeling van de Verenigde Staten.

Veel slachtoffers
Sinds het conflict tussen beide ex-Sovjetrepublieken eind september oplaaide zijn aan beide kanten veel slachtoffers gevallen. Eerdere afspraken over een wapenstilstand die onder toezicht van Moskou werden gemaakt hielden geen stand.

Azerbeidzjan verloor de controle over het bergachtige gebied met ongeveer 145.000 inwoners in een oorlog na de ineenstorting van de Sovjet-Unie ongeveer dertig jaar geleden. Sinds 1994 bestond er een kwetsbaar staakt-het-vuren. Azerbeidzjan steunt op zijn "broederstaat" Turkije in het conflict. Rusland is op zijn beurt de beschermende macht van Armenië.

© ANP 2020
armenië
azerbeidzjan
nagorno-karabach
rusland
turkije
bestand
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi