De Jonge: maatregelen brachten reproductiegetal al onder 1

algemeen
0
27 okt 19:48
De 'gedeeltelijke lockdown' die het kabinet twee weken terug aankondigde, heeft er waarschijnlijk al voor gezorgd dat een persoon met het coronavirus gemiddeld minder dan één andere persoon aansteekt.

Dat heeft zorgminister Hugo de Jonge gezegd. Maar de registratie van het 'reproductiegetal' (R) loopt wat achter. De 'R' staat nu nog op 1,16. Dat betekent dat een persoon gemiddeld 1,16 andere mensen aansteekt.

Het kabinet wil dat getal zeker onder de 1 hebben, zodat het het virus sneller onder controle krijgt. De verspreiding van virus dooft dan langzaam uit. In feite staat het reproductiegetal nu ongeveer op 0,88, schat De Jonge. Hij wil dat getal nog wel verder verlagen. Dat kan met de maatregelen die nu gelden, zegt de bewindsman.

De Jonge vindt dat de besmettingsgraad moét dalen, omdat de zorgsector het anders niet volhoudt. Niet de maatregelen maken volgens hem daarbij het verschil, maar het gedrag van mensen om die op te volgen.

Het niveau van besmettingen moet wat hem betreft hetzelfde worden als voor de zomer en liefst nog lager. Of de huidige maatregelen voldoende zijn om dat te bereiken en op tijd, kan de minister nu niet zeggen.

Het zal volgens hem nog even duren voordat de effecten goed zichtbaar worden van de extra maatregelen die eind september zijn genomen en daarna de nog strengere maatregelen medio oktober.

© ANP 2020
de jonge
persconferentie
coronavirus
reproductiegetal
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi