Nederlandse bevolking groeit weer na maanden van krimp

algemeen
0
28 okt '20
De Nederlandse bevolking is weer gegroeid in het derde kwartaal. In de drie maanden daarvoor nam het aantal inwoners nog licht af.

Het coronavirus eiste toen veel slachtoffers en tegelijkertijd kwamen tijdens de eerste golf weinig migranten deze kant op. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal inwoners nam het afgelopen kwartaal met 39.000 toe. Deze toename is kleiner dan in dezelfde periode in 2019, toen er ruim 57.000 inwoners bij kwamen.

De bevolking groeide in juli, augustus en september met name vanwege migratie. Er waren meer mensen die van het buitenland naar Nederland verhuisden dan andersom. Daardoor groeide de bevolking met 29.600 inwoners als gevolg van migratie.

Dat is nog wel ruim een derde minder dan een jaar eerder. Er kwamen vooral minder mensen van buiten de Europese Unie (EU) deze kant op. De migratie uit Midden- en Oost-Europese landen zoals Polen, Roemenië en Bulgarije herstelde wel weer bijna naar het oude niveau. In het tweede kwartaal droogde de migratie vrijwel volledig op vanwege de coronamaatregelen.

In het derde kwartaal werden voor het eerst dit jaar meer kinderen geboren dan er mensen overleden. Daardoor groeide de bevolking met nog eens 9500 inwoners, bovenop de toename die door migratie werd veroorzaakt.

In de eerste helft van dit jaar eiste het coronavirus veel slachtoffers. Dat trok de bevolkingsgroei omlaag.

© ANP 2020
europese unie
verenigde staten
oost-europa
polen
roemenië
bulgarije
immigratie
cbs
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi