DJI: 321 vertrouwelijke gesprekken gevangenen en advocaten opgenomen

algemeen
0
28 okt 9:21
Tussen januari en september zijn per ongeluk 321 gesprekken tussen advocaten en gevangenen opgenomen.

De gesprekken zijn niet uitgeluisterd en inmiddels verwijderd, meldt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Gesprekken tussen advocaten en hun cliënten zijn vertrouwelijk. Het systeem van 'Telefonie voor Justitiabelen' moet deze gesprekken er automatisch uitfilteren.

Dat gebeurt met behulp van een lijst met telefoonnummers van advocaten(-kantoren) van tien cijfers van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA).

Sommige advocaten geven echter doorkiesnummers aan hun cliënten en die dertien cijfers herkende het systeem niet, aldus een woordvoerder van de DJI.

De fout kwam aan het licht na een melding van het detentiecentrum Schiphol. Daar werd op 16 september onbedoeld een gesprek opgenomen tussen een gevangene en een advocaat, aldus de DJI. Het systeem is volgens de DJI-woordvoerder inmiddels aangepast. De NOvA is ingelicht over de kwestie.

Het gaat overigens vaker mis op dit gebied. In december vorig jaar concludeerde een onderzoekscommissie die in opdracht van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) naar de kwestie keek, dat tussen 2013 en 2018 in gevangenissen naar schatting 25.000 gesprekken tussen advocaten en hun cliënten zijn opgenomen door programmeerfouten in het door vrijwel alle gevangenissen gebruikte telefoonsysteem.

© ANP 2020
luchthaven schiphol
advocaat
sander dekker
dji
nederland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi