Turkije veroordeelt Erdogan-cartoon op cover Charlie Hebdo

buitenland
0
28 okt 7:25
Een aantal hoge Turkse functionarissen heeft de beslissing veroordeeld van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo om een karikatuur van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op de cover te zetten.

Diens hoofd communicatie noemt het een "walgelijke poging" om "cultureel racisme en haat" te verspreiden. Met de karikaturen gooien de Fransen nog meer olie op het vuur in de hoogoplopende ruzie met Turkije van de afgelopen dagen.

Erdogan had gezegd dat de Franse president Emmanuel Macron psychische hulp moest zoeken nadat Macron harde maatregelen tegen moslims in zijn land aankondigde. Dat deed Macron naar aanleiding van de onthoofding van een leraar maatschappijleer die karikaturen van profeet Mohammed (saws) had laten zien.

"We veroordelen sterk de publicatie omtrent onze president in het Franse blad dat geen respect heeft voor ons geloof, heiligheid en waarden", schreef Erdogans woordvoerder op Twitter. "Ze laten hun eigen vulgariteit en immoraliteit zien. Een aanval op persoonlijke rechten is geen humor of uitdrukking van vrijheid", voegde hij eraan toe.

Spotprent
Op de cover van Charlie Hebdo is Erdogan zittend in een stoel te zien, gekleed in een t-shirt en onderbroek. De cartoon-Erdogan heeft een blikje drinken in de ene hand en houdt met de andere de hijaab van een gesluierde vrouw omhoog. "Macrons anti-moslimagenda werpt zijn vruchten af", zei Erdogans hoofd communicatie over de spotprent.

Nadat Erdogan afgelopen weekend had gezegd dat Macron zich door een psycholoog moest laten nakijken, besloot Frankrijk zijn ambassadeur uit Turkije terug te roepen. De Turkse president besloot maandag ook op te roepen tot een boycot van Franse producten, nadat moslims wereldwijd op sociale netwerken opriepen producten van het Europese land links te laten liggen.

© ANP 2020
frankrijk
turkije
emmanuel macron
recep tayyip erdoğan
charlie hebdo
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi