Iran waarschuwt tegen uitlokking geweld met beledigingen en provocaties

buitenland
32
28 okt 13:02
De Iraanse president Hassan Rohani heeft gewaarschuwd dat beledigingen van profeet Mohammed (saws) geweld kunnen uitlokken.

Hij reageerde op uitspraken van zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron die de vrijheid om spotprenten te maken van de profeet recentelijk verdedigde in een toespraak.

Rohani zei dat "de profeet beledigen geen prestatie is". Het is volgens hem immoreel en moedigt geweld aan. Rohani is verbaasd dat dit komt van mensen die zeggen trots te zijn op op hun cultuur en democratie.

"Het Westen moet begrijpen dat het beledigen van de profeet neerkomt op het beledigen van alle moslims, alle profeten, alle menselijke waarden", zei Rohani. Hij beklemtoonde dat het Westen moet stoppen zich te mengen in de interne aangelegenheden van de moslims.

Iran heeft dinsdag een diplomaat van de ambassade in Parijs voor overleg teruggeroepen. Macron verdedigde de spotprenten die uit het satirische weekblad Charlie Hebdo stammen tijdens een herdenking van een vermoorde leraar, Samuel Paty.

De leerkracht werd bij Parijs door een extremist vermoord omdat hij in de klas de spotprenten had getoond. Teheran heeft dinsdag de nummer twee van de Franse ambassade in Iran teruggeroepen uit protest tegen het beleid van Macron.

Veruit de meeste moslims veroordeelden de gruwelijke moord op Paty maar verzetten zich tegen het harde optreden van Frankrijk tegen moskeeën en de moslimgemeenschap na de moord. Ook de voortdurende vertoning van de voor moslims zeer aanstootgevende beelden heeft een uiterst polariserend effect.

De Franse regering is met extra inspanningen tegen moslims en moslimorganisaties in de weer, onder meer met de sluiting van een moskee en van verenigingen, meer actie om geldstromen van "jihadisten" op te sporen en om afgewezen asielzoekers uit te zetten.

© ANP/Marokko.nl 2020
parijs
teheran
frankrijk
iran
moskee
emmanuel macron
hassan rohani
charlie hebdo
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi