Duitsland vanaf maandag weer deels op slot

buitenland
0
28 okt 18:06
In de strijd tegen het nog steeds oprukkende coronavirus gaat Duitsland vanaf maandag deels op slot.

Bars en restaurants moeten tot eind november dicht, maar ook onder meer fitnessstudio's, theaters en bioscopen. Het gaat er vooral om sociale contacten drastisch te verminderen. Buiten mogen nog maximaal tien personen uit twee huishoudens bij elkaar zijn.

De bevolking wordt verder opgeroepen geen onnodige reizen te maken en af te zien van bezoekjes aan verwanten. Ook door veel evenementen wordt een streep gezet.

De Duitse bondskanselier Merkel en de leiders van de zestien deelstaten besloten gezamenlijk tot dit nieuwe pakket coronamaatregelen. Merkel sprak over een zeer ernstige situatie. Ze riep op tot een "nationale inspanning" om de zogenoemde besmettingscurve weer af te vlakken en een noodtoestand in de gezondheidszorg te vermijden.

In regeringskringen werd al gesteld dat een "golfbreker" noodzakelijk is om de vloed nieuwe infecties in te dammen. Media spreken over een "lockdown light" omdat onder meer scholen en kinderdagverblijven niet dicht gaan, in tegenstelling tot de eerdere lockdown. Ook winkels kunnen openblijven als ze niet te veel klanten tegelijk binnenlaten. Hotels mogen geen toeristen herbergen, alleen andere gasten.

De Duitse overheid zou toestanden zoals in Nederland koste wat het kost willen voorkomen, meldt de krant Bild. Het blad verwijst daarbij naar geheime adviezen van deskundigen aan de regering. Hoewel Duitsland het in vergelijking met buurlanden beter doet, raken meer mensen besmet dan tijdens de eerste golf eerder dit jaar.

© ANP 2020
duitsland
angela merkel
coronagolf
coronamaatregelen
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi