Nieuwe lockdown voor Frankrijk

buitenland
5
28 okt 20:57
Frankrijk gaat vanaf vrijdag weer in een nationale lockdown om het oprukkende coronavirus een halt toe te roepen.

Dat heeft president Macron woensdag bekendgemaakt in een toespraak. Dit voorjaar ging het land al acht weken op slot toen de pandemie een eerste piek bereikte, maar nu blijven de scholen wel open, zei Macron. Maar cafés en restaurants en zaken die niet essentieel zijn gaan dicht, evenals de universiteiten.

Reizen tussen regio's is niet mogelijk. De Fransen mogen nog wel verpleeghuizen bezoeken en begrafenissen gaan ook door. De maatregelen duren op z'n minst tot december.

Mensen mogen alleen nog het huis uit om boodschappen te doen, een dokter te bezoeken of dagelijks een uur te sporten. Iedereen die de straat op gaat, moet kunnen aantonen waarom dat nodig is.

De Fransen mogen alleen nog naar hun werk als dit echt niet anders kan. Macron stelde dat andere oplossingen, zoals groepsimmuniteit of bescherming van kwetsbare personen niet mogelijk zijn.

"Het virus gaat rond met een snelheid die zelfs de pessimistische verwachtingen niet hadden voorzien", zei Macron, die waarschuwde dat de tweede golf erger zal zijn dan de eerste en dat de aanpak tot nu toe niet goed genoeg was.

Dinsdag noteerde Frankrijk met ruim vijfhonderd doden het hoogste dagelijkse sterftecijfer sinds april, op het hoogtepunt van de eerste golf.

© ANP 2020
frankrijk
coronavirus
coronagolf
emmanuel macron
coronamaatregelen
lockdown
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi