Emiraten gaan omstreden 'Israëlische' wijn verkopen, gemaakt in de bezette Golanhoogten

buitenland
12
29 okt '20
De wijnen worden op de markt gebracht in wijnwinkels, hotels, restaurants en vele andere populaire toeristencentra

Dat meldt het Israëlische dagblad Jerusalem Post. Volgens de krant zullen de wijnen van Golan Heights Winery vanaf donderdag in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) worden verkocht. De verkoop is het resultaat van de recente normalisatiedeal.

Op 15 september kwamen de VAE en Bahrein overeen om volledige diplomatieke, culturele en commerciële betrekkingen met Israël aan te gaan, na ondertekening van controversiële Abraham-akkoorden in het Witte Huis.

De deals hebben geleid tot een wijdverbreide veroordeling van Palestijnen, die zeggen dat de akkoorden hun rechten negeren en de Palestijnse zaak niet dienen.

In Nederland leidde de verkoop van 'Israëlisch' wijn door de Hema ook al tot ophef op sociale netwerken nadat een pro-rechtvaardigheid-activiste onbedoeld een stormloop op de foute wijn veroorzaakte.

Mieke Zagt deed in maart 2019 haar beklag op Twitter over de 'Israëlische' wijn bij de Hema. De winkelketen zou de wijn volgens Mieke niet mogen verkopen omdat deze afkomstig zou zijn uit illegaal bezet gebied.

De tweet van Mieke ging viral en haar vraag leidde onbedoeld tot een kleine stormloop op de wijn. 

© Anadolu 2020
palestina
israel
golanhoogten
libanon
syrie
jordanie
wijn
emiraten
vae
abraham akkoorden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?