Zware aardbeving in Egeïsche Zee

buitenland
18
30 okt 14:38
In het oosten van de Egeïsche Zee heeft zich vrijdagmiddag een zware aardbeving voorgedaan.

Volgens lokale Turkse en Griekse media zijn gebouwen en wegen beschadigd. De aardbeving had volgens het seismologisch instituut in Athene een kracht van 6.6, later werd dit bijgesteld naar 6.7.

Het epicentrum lag ten noorden van het Griekse eiland Samos, zo'n 17 kilometer van de kust van de Turkse provincie Izmir . De schokken waren tot in de Griekse hoofdstad en het eiland Kreta te voelen. Het Amerikaans seismologisch instituut USGS spreekt van een kracht van 7.0. Volgens de Turkse Autoriteit voor Rampen- en Noodhulpdiensten vonden de bevingen rond 12.50 uur (Nederlandse tijd) plaats op een diepte van 16,5 kilometer.

De Turkse krant Daily Sabah meldt dat veel mensen in paniek de straat op zijn gegaan. Video's en foto's op de sociale media tonen zware schade aan sommige gebouwen in de provincie Izmir. De Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Süleyman Soylu, schrijft op Twitter dat tot nu toe zes gebouwen zijn ingestort en dat er schade is aangericht aan andere gebouwen.

Tot nu toe is volgens hem niets bekend over eventuele slachtoffers. Milieuminister Murat Kurum zegt dat er enkele mensen vastzitten onder het puin. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan tweette dat hij bereid is te helpen "met alle middelen die onze staat ter beschikking staan".

Beschadigd
De locoburgemeester van Samos zei tegen de Griekse publieke omroep ERT dat "de muren van sommige huizen zijn afgebrokkeld en verschillende gebouwen beschadigd zijn". Ook op Samos gingen veel mensen in paniek de straat op.

Volgens een Griekse seismoloog waarschuwde voor een eventuele tsunami. Inwoners van het eiland Samos, met een bevolking van ongeveer 45.000 mensen, werden verzocht om weg te blijven van de kust. In de badplaats Izmir stroomt het water door de straten, laten beelden op sociale media zien.

Turkije ligt in een van de meest actieve aardbevingsgebieden ter wereld. In 1999 werd het noordwesten van Turkije getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.4, waarbij meer dan 17.000 mensen omkwamen, onder wie 1000 in Istanbul. Een andere beving in 2011 in de zuidoostelijke provincie Van had meer dan 600 doden tot gevolg.

© ANP 2020
egeïsche zee
turkije
ankara
griekenland
athene
samos
aardbeving
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi