België sluit winkels en legt openbare leven verder aan banden

buitenland
0
30 okt 19:51
België legt het openbare leven vanwege het coronavirus opnieuw verder aan banden.

Er komt geen verbod op onnodige verplaatsingen zoals tijdens de eerste golf, maar 'niet-essentiële' winkels zoals kleding- of elektronicazaken moeten maandag dicht. Bedrijven mogen openblijven, maar thuiswerken wordt verplicht.

De regels gelden vooralsnog zes weken, tot en met 13 december. De regering roept de bevolking op de komende vier tot zes weken "forse inspanningen" te leveren om de strijd tegen het coronavirus te winnen.

Belgen moeten vooral thuisblijven en alleen de deur uitgaan voor noodzakelijke boodschappen, dokters- of apotheekbezoek. "Er is maar één manier en dat is alle sociale contacten beperken", zei premier Alexander De Croo na afloop van topberaad met deskundigen en de leiders van de deelregeringen.

Het aantal sociale contacten wordt gelimiteerd tot één 'knuffelcontact' en dat is de enige persoon die bij iemand thuis mag komen. Om eenzaamheid bij alleenstaanden te bestrijden mogen die een extra contact hebben, maar het is de bedoeling dat die twee personen elkaar afwisselen. Buiten zijn samenscholingen van meer dan vier personen verboden. De kappers en andere contactberoepen moeten ook weer sluiten.

Herfstvakantie
De herfstvakantie, die maandag begint, wordt verlengd van één week tot twee weken. Maar de pretparken moeten vanaf 3 november, als de herfstvakantie net is begonnen, dicht. De hotels blijven open, maar hun bar en restaurant worden verboden gebied. Gasten moeten op hun kamer eten.

De regels gaan zondag om middernacht in. Voor de winkels volgt er een evaluatie op 1 december. De verdere lockdown heeft volgens De Croo een centraal doel: zorgen dat de "gezondheidszorg niet bezwijkt". Dit zijn "de maatregelen van de laatste kans".

© ANP 2020
belgië
horeca
alexander de croo
coronagolf
coronamaatregelen
coronavirus
lockdown
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi