Nederland en Frankrijk: geef EU grotere rol in bestrijden terreur

algemeen
0
30 okt 20:17
De Europese Unie moet een grotere rol krijgen in de coördinatie van de strijd tegen terrorisme

Dat vinden Nederland, Frankrijk, vijf andere EU-landen en de Europese Commissie. De EU moet verder vaart maken met nieuwe regels om terroristische boodschappen op het internet tegen te gaan, hebben ze afgesproken na overleg over de recente terreuraanslagen in Frankrijk. Ook moet Europa nieuwe middelen krijgen om het zaaien van haat te dwarsbomen.

De Franse minister van Justitie besprak vrijdagmiddag met zes ambtgenoten en drie Eurocommissarissen wat ze kunnen doen tegen terroristische aanslagen als die van woensdag in Nice.

Ze constateerden dat "de gecoördineerde Europese aanpak dringend versterkt moet worden", zegt minister Ferd Grapperhaus, die namens Nederland aanschoof. De zeven EU-landen en de Europese Commissie willen daarom onder meer Eurojust, waarin Europese opsporingsdiensten samenwerken, een belangrijkere rol geven.

Grapperhaus pleitte bij zijn Franse, Duitse, Italiaanse, Spaanse, Belgische en Luxemburgse collega's verder voor Europese regels om geldstromen naar terroristen af te knijpen. Ook wil hij bespreken hoe politie en justitie kunnen voorkomen dat terroristen ontglippen door hun communicatie te versleutelen.

In Brussel wordt al jaren gewerkt aan een verplichting voor providers om terroristische content snel weg te halen. Dan zou fatale online stemmingmakerij zoals laatst tegen de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty mogelijk ook kunnen worden aangepakt. Voor het eind van het jaar wil de Europese Commissie met een groot pakket maatregelen komen.

© MAROKKO.NL 2020
ingrid van engelshoven
terrorisme
ferd grapperhaus
europa
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi