Weer anti-Franse protesten in Bangladesh, Indonesië en Palestina

buitenland
0
2 nov '20
Zeker 50. 000 mensen kwamen volgens de politie maandag bijeen om mee te doen aan anti-Franse protesten in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh.

De demonstranten riepen op tot een boycot van Franse producten, terwijl de politie hen belette naar de Franse ambassade te marcheren. Volgens de organisatoren namen meer dan 100.000 mensen deel.

In de islamitische wereld wordt al langer gedemonstreerd tegen Frankrijk. Moslims in onder meer Pakistan, Bangladesh en Palestina verwijten Macron islamofoob te zijn. De Franse leider heeft zich na de recente moord op leraar Samuel Paty fel uitgesproken tegen de islam. Ook verdedigde hij het publiceren van de omstreden en uiterst kwetsbare spotprenten van de profeet Mohammed (saws).

Vijand
Maandag demonstreerden ook zo'n 400 mensen bij de Franse ambassade in de Indonesische hoofdstad Jakarta tegen de manier waarop Frankrijk omgaat met de spotprenten. De demonstranten zwaaiden met posters die de Franse president Emmanuel Macron "een vijand van moslims" noemden.

"Wij veroordelen de belediging van de profeet Mohammed", luidde een tekst, verwijzend naar karikaturen van de profeet die begin september opnieuw zijn gepubliceerd door het satirische Franse tijdschrift Charlie Hebdo.

President Indonesië
De Indonesische president Joko Widodo veroordeelde zaterdag de recente dodelijke aanvallen van de extremisten, waaronder de onthoofding van een Parijse leraar die spotprenten toonde tijdens een les, en de steekpartijen door een extremist die drie mensen doodde in een kerk in Nice.

Maar Joko, die 's werelds grootste natie met een moslimmeerderheid leidt, bekritiseerde Macron ook vanwege zijn opmerkingen over de islam en de verdediging door Franse functionarissen van het recht om de onnodig aanstootgevende cartoons te publiceren.

© ANP/Marokko.nl 2020
frankrijk
indonesië
jakarta
emmanuel macron
palestina
joko widodo
parijs
nice
bangladesh
pakistan
dhaka
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?