Portugese premier Costa vraagt ​​om noodtoestand vanwege corona

buitenland
0
2 nov '20
De Portugese premier Antonio Costa heeft maandag de president van het land gevraagd om de noodtoestand af te kondigen.

Dit als preventieve maatregel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het aantal coronabesmettingen in het land neemt flink toe. De laatste Covid-19 noodtoestand werd in maart uitgeroepen door president Marcelo Rebelo de Sousa en duurde zes weken.

Volgens de Portugese wet is de noodtoestand beperkt tot 15 dagen, maar kan indien nodig voor onbepaalde tijd worden verlengd met periodes van 15 dagen.

Maatregelen
De president zal de noodsituatie naar verwachting maandagavond in een televisietoespraak afkondigen en het parlement zal het dan moeten goedkeuren, in beide gevallen formaliteiten.

Zaterdag voerde de regering al strengere maatregelen in, zoals een burgerplicht om thuis te blijven, behalve voor reizen naar werk, school of winkelen. Dat geldt in 121 gemeenten, waaronder de belangrijkste regio's Lissabon en Porto.

Aantal besmettingen
Een noodtoestand zou de weg vrijmaken voor verdere maatregelen, zoals strengere beperkingen op het verkeer van personen, opschorting van het stakingsrecht en beperking van openbare bijeenkomsten.

Costa zei dat de noodsituatie niet zo ingrijpend zal zijn als in maart, maar indien nodig zou een avondklok kunnen worden ingevoerd.

Portugal heeft een relatief laag aantal besmettingen geregistreerd (144.341 gevallen) en 2544 sterfgevallen als gevolg van Covid-19. Maar het dagelijkse aantal nieuwe gevallen piekte vrijdag op 4656, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Het testen op het virus is ook toegenomen.

© ANP 2020
portugal
lissabon
porto
marcelo rebelo de sousa
coronavirus
noodtoestand
coronamaatregelen
antónio costa
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi