Meer Europese landen kondigen coronamaatregelen aan

buitenland
0
5 nov '20
Zowel de Griekse als de Noorse regering kondigen donderdag nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus aan.

In beide landen loopt het aantal besmettingen snel op. In Griekenland heeft de regering een landelijke lockdown aangekondigd, die aankomende zaterdag in moet gaan en drie weken zal duren.

In verschillende steden golden sinds dinsdag al extra maatregelen, maar omdat volgens de Griekse krant Kathimerini het aantal besmettingen sterk oploopt en de druk op ziekenhuizen toeneemt, is besloten toch een landelijke lockdown in te stellen.

De krant schrijft dat alle winkels behalve supermarkten en apotheken dichtgaan en het verkeer tussen verschillende regio's wordt stilgelegd. Ook wordt verwacht dat iedereen die zijn huis wil verlaten verplicht de overheid op de hoogte moet brengen.

Verder sluiten middelbare scholen. Basisscholen en de kinderopvang blijven wel geopend.

Recordaantal besmettingen in Griekenland
Sinds oktober loopt het aantal besmettingen in Griekenland sterk op. Woensdag werd een recordaantal van 2646 nieuwe besmettingen gemeld. "Ik heb er voor gekozen om drastische maatregelen te nemen, liever nu dan later", aldus premier Kyriakos Mitsotakis.

Ook de Noorse premier Erna Solberg trekt de teugels aan in haar land. Ze vraagt Noren om zoveel mogelijk thuis te blijven. Ook moeten bars eerder dicht en wordt gevraagd sociale interactie zoveel mogelijk te vermijden. Noorwegen had lange tijd een van de laagste besmettingsgraden van Europa, maar het aantal loopt op. Afgelopen week werden 3118 nieuwe gevallen gemeld, de week ervoor 1718.

In Polen werd donderdag een record van 27.143 nieuwe besmettingen gemeld. Zaterdag gaat het land in een gedeeltelijke lockdown. Winkels, met uitzondering van supermarkten en apotheken, moeten sluiten en kerken mogen nog maar een maximum aantal bezoekers toelaten. Theaters, musea, bioscopen en galerieën moeten dicht. De maatregelen gelden tot minimaal 29 november.

Als het gemiddelde aantal besmettingen gedurende een week hoger is dan 29.000 per dag gaat het land in een nog strengere lockdown, zo vertelde een woordvoerder van de regering donderdag aan de radiozender Polskie Radio 1.

© ANP 2020
kyriakos mitsotakis
erna solberg
noorwegen
europa
polen
pandemie
coronamaatregelen
coroanvirus
griekenland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?