Premier Marokko: Terugkeer naar algehele lockdown blijft mogelijkheid

marokko
0
3 nov '20
Het is goed mogelijk dat Marokko terugkeert naar een volledige lockdown als het aantal nieuwe besmettingen niet snel afneemt

Dat heeft regeringsleider Saad Eddine El Othmani dinsdag gezegd in zijn toespraak voor het Huis van Afgevaardigden. Volgens El Othmani is de epidemiologische situatie in Marokko "zorgwekkend" maar door de inzet en inspanningen van gezondheidswerkers momenteel nog "onder controle".

El Othmani erkent dat niemand wil terugkeren naar een volledige lockdown gezien de sociale, economische en psychologische gevolgen. De optie blijft echter op tafel als de situatie "verder uit de hand loopt".

De verklaring van de premier komt op dezelfde dag dat het zorgministerie melding maakte van het hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen (4.495) en coronadoden (74) sinds de uitbraak van het virus in het land.

El Othmani ontkende eerdere geruchten over een aanstaande lockdown en zei dat de regering de draconische maatregel publiekelijk en tijdig zou aankondigen, via officiële kanalen en openbare nieuwsuitzendingen.

De noodtoestand in Marokko werd in maart ingevoerd en is tot dusver zes keer verlengd. Dat gebeurde voor het laatst op 8 oktober. Het in stand houden van de noodtoestand geeft de regering mogelijkheden tot het treffen van "uitzonderlijke maatregelen" om de coronacrisis het hoofd te bieden.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
coronavirus
saad eddine el othmani
noodtoestand
lockdown
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?