Imam Blauwe Moskee stopt tijdelijk met preek na doodsbedreigingen

algemeen
29
5 nov '20
Imam Yassin Elforkani houdt voorlopig geen vrijdagpreek in de Blauwe Moskee in Amsterdam.

Hiertoe is besloten omdat hij de afgelopen dagen veel doodsbedreigingen heeft gekregen, bevestigt de imam een bericht in Het Parool. Hij heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie.

In overleg met het moskeebestuur ziet Elforkani voorlopig af van het houden van de vrijdagpreek, die geldt als de belangrijkste van de week. Een andere imam zal hem vervangen.

"Dat is niet voor het eerst", zegt Elforkani. "De politie heeft een heel dossier. Maar de laatste paar dagen word ik echt overstelpt met bedreigingen via sociale media en andere kanalen."

Elforkani kan niet zeggen of hij wordt beveiligd. De geestelijke ligt onder vuur nadat hij vorige week had opgeroepen tot het verbieden van godslasteringen. Hij zei dit naar aanleiding van de recente aanslagen in Frankrijk.

De imam krijgt veel steun vanuit de achterban. Een petitie van een collega-imam uit Den Haag die oproept tot het strafbaar stellen van de belediging van de profeet is donderdag al ruim 114.000 keer ondertekend.

Elforkani kreeg ook kritiek op zijn uitlatingen. Burgemeester Femke Halsema noemde het woensdag in de gemeenteraad onacceptabel dat de "vrijheid van meningsuiting" zou moeten worden ingeperkt om te voorkomen dat mensen gekrenkt raken.

In de gemeenteraad zei ze woensdag dat ze Elforkani zal laten weten het onkies te vinden dat hij vlak na de terreuraanslagen in Frankrijk een grondrecht, de vrijheid om te beledigen ter discussie stelt.

© ANP/Marokko.nl 2020
amsterdam
blauwe moskee
yassin elforkani
sultan ahmet moskee
mohammed
terrorisme
frankrijk
femke halsema
bedreigingen
moslimhaat
islamofobie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi