De Jonge: niet zeven maar twintig extra grote teststraten

algemeen
2
6 nov '20
Er komen niet zeven, maar rond de twintig extra grote testlocaties verspreid over het land waar mensen zich kunnen laten testen op het coronavirus.

Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) gezegd tijdens een presentatie bij zo'n zogenoemde XL-teststraat in aanbouw op Rotterdam The Hague Airport.

De extra grote teststraten moeten de komende anderhalve maand zorgen voor grofweg een verdubbeling van de testcapaciteit. In eerste instantie worden duizend militairen ingezet om tests af te nemen, maar het is de bedoeling dat die uiteindelijk ook anderen gaan opleiden, bijvoorbeeld mensen die momenteel door de coronamaatregelen noodgedwongen thuis zitten.

De testlocaties, waar behalve Defensie ook het bedrijfsleven nauw bij betrokken is, zijn allereerst nog bedoeld voor mensen die klachten hebben. Zij kunnen straks sneller getest worden en hoeven ook minder lang op de uitslag te wachten, hoopt De Jonge.

Later kunnen ook mensen zonder symptomen er terecht, bijvoorbeeld als zij in contact zijn geweest met een besmet persoon of op reis zijn geweest naar een risicogebied.

Schiphol
Er komt onder meer een XL-testlocatie op Schiphol. Die is niet voor reizigers die terugkeren uit risicogebied. De teststraat is bedoeld als uitbreiding van de beschikbare landelijke testcapaciteit voor mensen met klachten.

Ook komen er nieuwe XL-testlocaties en snelteststraten bij de Jaarbeurs in Utrecht, Groningen Martini Plaza en op nog niet bekende locaties in Eindhoven, Twente en Zuid-Limburg.

Voor Friesland, Drenthe en Zeeland wordt onderzocht hoe sneltesten kunnen worden aangeboden op bestaande locaties. Die straten worden daarvoor uitgebreid.

© ANP 2020
teststraat
coronatest
hugo de jonge
ggd
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi