Oostenrijk sluit 'radicale moskee' bezocht door aanslagpleger Wenen

buitenland
7
6 nov '20
Oostenrijk heeft een moskee en een islamitische vereniging gesloten die werden bezocht door de terrorist die maandag vier mensen doodschoot in Wenen.

Dat zei minister van Integratie Susanne Raab vrijdag op een persconferentie. Ze zei dat de twee instellingen hadden bijgedragen aan de radicalisering van de aanslagpleger.

Raab en minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer (beiden ÖVP) kondigden de sluiting aan na een crisisbijeenkomst met de voorzitter van de islamitische geloofsgemeenschap Ümit Vural, zei het Oostenrijkse persbureau APA.

In de dagen na de terreuraanval in Wenen werden zestien mensen gearresteerd. Vier van hen zijn eerder veroordeeld voor terreurgerelateerde misdaden, twee voor geweldsincidenten en twee voor een poging tot moord.

Vrijdag zei de Weense openbaar aanklager dat zes van hen zijn vrijgelaten. De rest blijft in hechtenis terwijl het onderzoek voortduurt.

In Zwitserland zijn ook twee verdachten aangehouden. Die twee personen waren volgens Zwitserse justitie al onderdeel van strafzaken wegens terroristische misdrijven.

De Oostenrijkse regering erkende dat er fouten zijn gemaakt in de aanloop naar de dodelijke terreuraanslag in Wenen. Buurland Slowakije had gewaarschuwd dat de aanslagpleger probeerde munitie te kopen.

Ook was de aanslagpleger vorig jaar nog veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22 maanden, omdat hij had geprobeerd naar Syrië te reizen om zich aan te sluiten bij Daesh. De man kwam vroegtijdig op vrije voeten.

© ANP 2020
oostenrijk
wenen
zwitserland
terrorisme
moskee
slowakije
syrië
daesh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi