Belastingdienst en Toeslagen krijgen eigen inspectie

algemeen
1
6 nov '20
De Belastingdienst, Toeslagen en de Douane krijgen hun eigen inspectie.

Dat heeft het kabinet vrijdag bekendgemaakt. Uit advies van externe experts blijkt dat "zwaar toezicht" in de vorm van een inspectie nodig is.

De inspectie moet eind volgend jaar zijn opgericht en van start kunnen. De verantwoordelijke staatssecretarissen Hans Vijlbrief en Alexandra van Huffelen zeiden al eerder dat extern toezicht op de Belastingdienst een goed idee was.

Bij de Belastingdienst en de afdelingen Toeslagen en Douane ging het nodige mis de afgelopen tijd, zoals de toeslagenaffaire en het overtreden van privacywetten. Het kabinet moest meerdere keren ingrijpen. De oprichting van de inspectie moet ook voorkomen dat allerlei commissies onderzoek moeten doen naar problemen bij de organisaties.

"Met het besluit om te komen tot een oprichting van een eigen inspectie voor de domeinen belastingen, toeslagen en douane, zetten we een belangrijke stap in het borgen van de kwaliteit van onze dienstverlening en het herwinnen van vertrouwen van burgers en medewerkers", zeggen de bewindspersonen.

Het oprichten van de inspectie zal begin volgend jaar moeten beginnen. Binnen vijf jaar moet worden gekeken of zo'n inspecteur nog nodig is. De inspectie neemt "de taakformulering, de sturing en de continuïteit en de kwaliteit van de uitvoering" onder de loep.

© ANP 2020
institutioneel racisme
belastingdienst
toeslagen
fiscus
hans vijlbrief
alexandra van huffelen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi