Rabat wil 500.000 Marokkanen in het buitenland aanmoedigen in het 'thuisland te investeren'

marokko
3
6 nov '20
De Marokkaanse regering streeft naar meer betrokkenheid van Marokkaanse diaspora (MRE) en hoopt dat de groep meer gaat investeren in het 'eigen land'

De afgevaardigde van de MRE-minister Nezha El Ouafi presenteerde onlangs het rapport van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor het jaar 2020. In het verslag worden ook de structurele hervormingen geëvalueerd die onlangs zijn doorgevoerd om de gevolgen van de coronacrisis het hoofd te bieden.

Onderdeel van het verslag zijn de beleid- en werkprogramma's die de uitdagingen van de post-pandemische economische vooruitzichten van Marokko proberen aan te pakken, inclusief maatregelen om te voldoen aan de eisen van MRE's, die ondanks de coronacrisis geld zijn blijven overmaken vanuit het buitenland en daarmee een sterke bijdrage leveren aan de Marokkaanse economie.

Het ministerie wil tegen 2030 een half miljoen investeerders mobiliseren om de banden van toekomstige Marokkaanse generaties met hun thuisland te versterken middels het aanscherpen en ondersteunen van de culturele aantrekkingskracht van Marokko in het buitenland.

Het aantal MRE's wordt momenteel geschat op meer dan vijf miljoen over de hele wereld. De prognoses geven aan dat het aantal geschoolde Marokkanen dat in het buitenland woont de komende jaren exponentieel zal groeien. Ook het aantal Marokkaanse expats zal tegen 2030 toenemen van 4.500 naar 10.000, een punt dat volgens El Ouafa bijzondere aandacht verdient

Uit recente statistieken blijkt dat het aantal geldoverboekingen van MRE's eind september met 2,2% is gestegen tot ongeveer 50,5 miljard DH (€4,6 miljard). Ondanks de coronacrisis bleef de stroom aan geldovermakingen relatief hoog.

Gedurende de beginfase van de pandemie riep de Marokkaanse regering de noodtoestand uit en sloot de zee-, lucht- en landgrenzen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

De beslissing trof duizenden Marokkanen in het buitenland, van wie velen vakanties doorbrengen in Marokko.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
mre
diaspora
investeringen
vastgoed
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi