VK: geen reizigers uit Denemarken wegens gemuteerd virus

buitenland
0
7 nov '20
Het Verenigd Koninkrijk sluit met onmiddellijke ingang de grenzen voor reizigers uit Denemarken uit vrees voor besmetting met een gemuteerd coronavirus, gevonden bij nertsen in dat land.

De Britten besloten donderdag al dat alle reizigers uit Denemarken na aankomst in een verplichte quarantaine moesten.

Na nieuwe informatie van Deense gezondheidsautoriteiten is besloten alle aankomsten uit dat land te weren, met uitzondering van vracht en de vervoerders daarvan.

Denemarken heeft nieuwe lockdownmaatregelen ingevoerd en de ruiming van alle 17 miljoen nertsen op fokkerijen gelast, nadat een gemuteerd virus bij de dieren was aangetroffen.

Niet toegelaten
"Reizigers die vanuit Denemarken in het Verenigd Koninkrijk arriveren, worden niet toegelaten", meldt de Britse transportminister Grant Shapps op Twitter. De maatregel wordt over een week heroverwogen.

De inreisrestricties gelden niet voor ingezetenen, maar zij moeten wel veertien dagen in zelfisolatie, samen met iedereen in hun huishouden.

Twaalf mensen
Volgens Deense gezondheidsautoriteiten is het gemuteerde virus overgebracht op twaalf mensen. Sinds juni zijn daar 214 gevallen van Covid-19 geregistreerd die in verband worden gebracht met nertsenfokkerijen.

Twaalf daarvan worden door het Deense gezondheidsinstituut SSI toegeschreven aan het zogenoemde cluster 5-virus, dat van dieren op mensen kan worden overgedragen. Gevaarlijker is het virus waarschijnlijk niet, maar het risico bestaat dat de vaccins die momenteel worden ontwikkeld minder goed zullen werken tegen deze variant.

Denemarken en nog vijf landen, waaronder Nederland, de Verenigde Staten, Italië, Spanje en Zweden, hebben volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) coronabesmettingen gerapporteerd die een relatie hebben met nertsenfokkerijen.

© ANP 2020
verenigd koninkrijk
mutatie
nertsen
coronavirus
denemarken
coronamaatregelen
reisverbod
zweden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?