Topman Turkse centrale bank ontslagen na val lira

economie
51
7 nov 13:37
De president van de Turkse centrale bank is ontslagen en onmiddellijk vervangen na de aanhoudende val van de Turkse lira.

De nationale munt is dit jaar al meer dan 30 procent in waarde gedaald ten opzichte van de dollar en het land wordt geplaagd door inflatie in de dubbele cijfers.

Het ontslag van bankpresident Murat Uysal werd zaterdag aangekondigd in het Turkse staatsblad, waarin een decreet verscheen van president Recep Tayyip Erdogan. Hij benoemde de voormalige minister van Financiën, Naci Agbal, tot nieuwe bankpresident.

In het decreet werd geen reden gegeven voor de vervanging, maar een functionaris van Erdogans AK-partij stelde dat Uysal verantwoordelijk wordt gehouden voor de duikvlucht van de lira, de slechtst presterende munt in de opkomende landen.

Uysal was zestien maanden aan het bewind bij de centrale bank. Hij werd destijds benoemd nadat Erdogan ontevreden was over de hoge rentestand en verlaging eiste. Vorige week zei Erdogan nog dat Turkije in gevecht was met een "duivelse drie-eenheid van rente, wisselkoersen en inflatie".

Slinkende reserves
Behalve de aanhoudende hoge inflatie heeft Turkije te kampen met slinkende reserves aan buitenlandse deviezen. Financiële markten zijn bezorgd over het monetaire beleid, mede doordat de rente in september ongewijzigd bleef. Een nieuwe rentebesluit wordt op 18 november verwacht.

Agbal geldt als een vertrouweling van Erdogan en wordt gezien als iemand die het vertrouwen in de munt kan herstellen. Hij was van 2015 tot 2018 minister van Financiën en leidde daarna het presidentieel bureau dat belast is met strategie en de begroting.

Volgens de functionaris van de AK-partij zal hij een sterkere bankpresident zijn. "Het is een moeilijke post, maar er moeten stappen worden genomen om de koersval stoppen."

Volgens een topman van de Britse vermogensbeheerder BlueBay Asset Management was het leiderschap van de ontslagen Uysal "volkomen desastreus". "Agbal kan zeker niet slechter zijn.

Hij heeft een reputatie als een degelijke technocraat", schreef hij op Twitter. "Agbal is eigenlijk geschikt voor de baan."

© ANP 2020
turkije
bank
asset management
recep tayyip erdoğan
lira
koersval
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi