Saoedi-Arabië feliciteert Biden

buitenland
0
8 nov '20
De Saoedische koning Salman bin Abdulaziz en kroonprins Mohammed bin Salman hebben Joe Biden en Kamala Harris gefeliciteerd met de overwinning bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen

Dat meldt het Saoedische staatspersbureau SPA. Terwijl andere Arabische landen de Democraat al eerder feliciteerden, had de kroonprins, de feitelijke heerser van het koninkrijk, gezwegen over de nederlaag van president Donald Trump.

Trumps Midden-Oostenbeleid en felle oppositie tegen Iran konden op de warme steun van Riyadh rekenen de afgelopen jaren.

De Iraanse president Hassan Rohani heeft gaf eerder vandaag "bereid te zijn tot samenwerking" met VS als Biden de fouten van Trump corrigeert. "De strategie van Iran is een constructieve samenwerking met de wereld", zei Rohani zondag op de staatstelevisie. Voor Rohani gaat het vooral om de terugkeer van de VS naar het nucleaire akkoord van Wenen en de opheffing van de huidige sancties.

Hij en zijn minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Jawad Sarif hebben bij verschillende gelegenheden benadrukt dat zodra de VS terugkeren naar de nucleaire overeenkomst, Teheran ook de onderhandelingen met Washington onmiddellijk zal hervatten.

De Amerikaanse president Donald Trump had zich in 2018 niet alleen teruggetrokken uit het nucleaire akkoord, dat bedoeld was om ervoor te zorgen dat Iran zijn nucleaire programma alleen zou gebruiken voor civiele doeleinden en geen kernbommen kan maken.

Hij had ook nieuwe sancties opgelegd aan Iran. Deze hebben het land in de zwaarste economische crisis in zijn geschiedenis gestort, verergerd door de coronapandemie.

© ANP 2020
saoedi-arabië
donald trump
joe biden
presidentsverkiezingen
verenigde staten
kamala harris
mohammad bin salman al-saoed
iran
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi