Marokko: Marktprotectionisme om economie te herstellen

marokko
0
7 nov 17:34
De regering wil de concurrentiepositie van Marokkaanse producten versterken om de coronacrisis het hoofd te bieden.

Een verhoging van de invoerrechten op buitenlandse producten moet de inkomsten van de Marokkaanse douane stimuleren. De regering streeft voor 2021 naar een verhoging van 36% ten opzichte van 2020. Dat komt neer op een totaal van ruim 10 miljard DH (€930 miljoen).

De verhoogde invoerrechten zullen voornamelijk worden toegepast op textielproducten, chocolade en andere voedingsmiddelen die cacao bevatten (tot wel 40%). In de eerste 8 maanden van dit jaar is meer dan 14.000 ton aan cacaoproducten geïmporteerd. De invoer vertegenwoordigd een waarde van bijna 500 miljoen DH (€46 miljoen).

In meer landen wordt overgegaan tot protectionisme van eigen producten om de inkomsten te verhogen. Protectionisme is een stelsel van maatregelen van de overheid waarbij getracht wordt bescherming te bieden aan binnenlandse landbouw, producenten en industrieën.

Veelal wordt gebruikgemaakt van invoerbeperkende maatregelen, zoals invoerheffingen en invoerquota, of wordt de binnenlandse fabrikant gesteund door subsidies.

De Marokkaanse regeringsraad keurde begin oktober een wijziging goed van de vrijhandelsovereenkomst tussen Marokko en Turkije. De Marokkaanse Handelsminister Moulay Hafid Elalamy onthulde begin dit jaar dat Marokko jaarlijks 2 miljard dollar misloopt als gevolg van de handelsovereenkomst met Turkije. Alleen al in 2017 zorgde de Turkse textielindustrie in Marokko voor een verlies van ongeveer 44.000 banen, onthulde Elalamy.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
protectionisme
productie
coronacrisis
vrijhandelsovereenkomst
invoerrechten
douane
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi