IMF voorspelt groei van 4,5% voor Marokkaanse economie

marokko
0
6 nov '20
Naar verwachting zal de Marokkaanse economie in 2021 een groet zien van 4,5% zodra de economische gevolgen van de coronacrisis afnemen

Dat zei het hoofd van het het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Roberto Cardarelli tijdens een persconferentie waarin hij verslag deed van zijn overleg met de Marokkaanse regering. Wel verwacht Cardarelli dat de werkloosheid in het land "verder zal oplopen".

Het werkloosheidspercentage in Marokko blijft groeien en bereikte in het derde kwartaal van 2020 met 12,7% het hoogste record.

Cardarelli verwacht ook dat het begrotingstekort zal toenemen als gevolg van de afname van inkomsten uit toerisme en een daling van de belastinginkomsten.

De IMF-topman benadrukte dat geldovermaking van Marokkaanse diaspora (MRE's) aan het vaderland ervoor hebben gezorgd dat de externe financieringsbehoeften van Marokko beperkt bleven.

De Marokkaanse regering wil een half miljoen Marokkanen in het buitenland aanmoedigen in het 'thuisland' te investeren. Rabat streeft naar meer betrokkenheid van MRE's en hoopt dat de groep meer gaat investeren in het 'eigen land'.

Coronafonds
De oprichting van het nationale coronafonds en de financiële bijdragen van (semi-)overheidsinstellingen en bedrijfsleven hebben het mogelijk gemaakt de economische problemen in het begin van de pandemie het hoofd te bieden.

Het coronafonds is bedoeld om de medische infrastructuur te verbeteren en om de nationale economie te ondersteunen te midden van de uitbraak van het coronavirus.

Koning Mohammed VI gaf 15 maart opdracht tot de oprichting van het noodfonds van €100 miljoen en doneerde zelf €200 miljoen vanuit zijn bedrijf Al Mada. Nog geen 10 dagen later staat de stand op meer dan €2,5 miljard, mede door de oproep van de koning aan het Marokkaanse bedrijfsleven om zijn voorbeeld te volgen.

Meerdere openbare en particuliere bedrijven, nationale instellingen en filantropen hebben daarop bijdragen aan het fonds geleverd.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
imf
prognose
coronacrisis
roberto cardarelli
werkloosheid
belastinginkomsten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi