Duitse moskee ontvangt weer dreigbrieven

buitenland
1
11 nov '20
De Muradiye-moskee in Duisburg in het westen van Duitsland heeft dinsdag voor de derde keer een brief ontvangen met racistische opmerkingen

Het gebedshuis is in het verleden eerder mikpunt geweest van haatbrieven tegen de islam met ernstige beledigingen en dreigementen aan het adres van moslims.

"We voeren onze activiteiten uit in het kader van sociale verantwoordelijkheid en proberen bij te dragen aan de samenleving in Duitsland.", zegt moskee-voorzitter Ramazan Ceylan. De daders achter de eerder ontvangen haatbrieven zijn nog niet geïdentificeerd.

Meer rechts-extremisme in Duitsland
Het aantal politiek gemotiveerde misdrijven in Duitsland is vorig jaar fors gestegen.  De autoriteiten telden ongeveer 41.200 strafbare feiten waarbij daders vermoedelijk politieke motieven hadden.

Het gaat volgens criminaliteitscijfers die in mei van dit jaar werden gepresenteerd om een toename van ongeveer 14%. Meer dan de helft van die strafbare feiten (ruim 22.000) wordt toegeschreven aan rechts-extremisten. Zij maakten zich vaak schuldig aan fysiek geweld.

Misdaden tegen moslims worden in Duitsland sinds 2017 afzonderlijk geregistreerd. Volgens een rapport van een Duitse krant waren er vorig jaar zo'n 871 aanvallen op de moslimgemeenschap in Duitsland.

Het totale aantal zaken in 2019 is nog niet bekend gemaakt. In 2018 waren het er 910 waaronder 48 aanvallen op moskeeën, dat is iets lager dan de 1.095 in het jaar 2017.

Meer dan 90% hiervan werd toegeschreven aan politiek gemotiveerde misdaden door extreemrechts. Ondanks dat het totale aantal misdaden is afgenomen, zijn de aanvallen op moslims toegenomen, benadrukte Die Tageszeitung.

In 2017 meldden de autoriteiten 56 moslimhaat gerelateerde aanvallen met in totaal 38 gewonden. In 2018 waren er 74 delicten met in totaal 52 gewonden - waaronder twee moordpogingen.

In Duitsland is ook vaker melding gemaakt van antisemitische incidenten. Daar was sprake van een toename van 13 procent. In totaal zijn 2023 strafbare feiten geregistreerd waarbij Jodenhaat het motief zou zijn geweest.

© MAROKKO.NL 2020
duitsland
duisburg
extreemrechts
terrorisme
moslimhaat
islamofobie
moskee
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi