Al duizenden deelnemers aan corona-onderzoek met tbc-middel

algemeen
0
12 nov '20
Duizenden kwetsbare ouderen hebben zich sinds september laten vaccineren met het tuberculosevaccin BCG in de strijd tegen Covid-19.

De 4000 ouderen doen mee met een grootschalig onderzoek dat in twintig deelnemende Nederlandse ziekenhuizen loopt. Coronaminister Hugo de Jonge bezocht donderdagochtend het UMC Utrecht om zich te laten bijpraten door de hoofdonderzoekers.

De minister ziet de studie als een van de kansrijke projecten in de strijd tegen corona. Een deelnemer liet hem weten niet te hebben getwijfeld om mee te werken aan het onderzoek. "Als ik zo mijn steentje kan bijdragen? En het kost mij sowieso relatief weinig moeite", motiveerde de patiënt zijn overwegingen.

De onderzoekers verwachten voor het einde van het jaar alle data bij elkaar te kunnen brengen om conclusies te kunnen trekken. Zij hopen in de komende periode nog zeker duizend tot drieduizend deelnemers te mogen vaccineren.

De helft van de proefpersonen krijgt het tbc-vaccin toegediend via een injectie, de controlegroep ontvangt een placebo. Een vaccinatie is voldoende.

© ANP 2020
hugo de jonge
umc
nederland
tuberculose
vaccin
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?