EU-ministers: imams opleiden volgens Europese waarden

marokko
37
13 nov '20
Imams en andere geestelijken moeten voortaan worden opgeleid volgens Europese normen en waarden, vinden de lidstaten van de Europese Unie.

Die opleiding zien ze liefst binnen de EU gebeuren en niet daarbuiten. De verantwoordelijke ministers van de EU-landen bespraken vrijdagmiddag de strijd tegen het terrorisme, die sinds de recente aanslagen in Frankrijk en Oostenrijk weer de aandacht vraagt.

EU-president Charles Michel hield maandag al een pleidooi voor een Europese imamopleiding. Zo wil hij de invloed van conservatieve en radicale varianten van de islam op Europese moslims tegengaan.

"We moeten bevorderen dat religieus onderwijs en religieuze opleiding - bij voorkeur binnen de EU - stroken met Europese grondrechten en waarden", verklaarden justitieminister Ferd Grapperhaus en zijn collega's na afloop van hun overleg unaniem.

Marokko
Jaarlijks stuurt Marokko honderden imams naar Europa om de "gematigde islam" te prediken. De imams worden opgeleid aan het Mohammed VI Instituut voor de training van Imams, Mourchidines en Mourchidates.

De Franse president Macron maakte eerder dit jaar bekend geen "zelfstandige" Marokkaanse imams meer te willen. De  strategie van Macron had onder meer als doel de imamopleiding alsook de financiering van moskeeën uit het buitenland te herzien.

De Franse buitenlandminister Jean Yves Le Drian was zondag begonnen aan een tweedaags bezoek aan Marokko. Tijdens zijn bezoek spreekt de Franse topdiplomaat onder meer met de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita. 

Meerdere regionale en internationale kwesties staan op de agenda, waaronder illegale migratie. Ook staat een bezoek gepland aan het Mohammed VI Instituut voor de imamopleidingen.

© ANP 2020
europese unie
marokko
onderwijs
imams
ferd grapperhaus
frankrijk
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?