Marokko lanceert militaire operatie tegen Polisario

marokko
84
13 nov 15:32
Marokko heeft vrijdag een militaire operatie uitgevoerd om een ​​einde te maken aan de recente provocaties van Polisario-separatisten in het zuiden van Marokko

De spanningen tussen Marokko en het Polisario-front zijn de afgelopen weken sterk toegenomen nadat de grensovergang nabij El Guerguerate werd geblokkeerd door het Polsario Front, een door Algerije gesteunde beweging die al decennia lang oproept tot regionale onafhankelijkheid in de Sahara.

"In het licht van ernstige en onaanvaardbare provocaties door de Polisario-militie, in de bufferzone van El Guerguerate in de Marokkaanse Sahara, besloot Marokko te handelen met volledig respect voor haar bevoegdheden", meldde het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag in een verklaring.

Het ministerie onderstreepte dat Marokko "geen andere keuze had" dan de inzet van het leger. "Deze operatie heeft geen agressieve bedoelingen en is gebaseerd op het vermijden van elk contact met burgers en het niet gebruiken van wapens, behalve in het geval van legitieme verdediging", aldus de verklaring van het leger. Het leger heeft een veiligheidszone opgezet om het vrije vervoer van goederen en personen te beveiligen.

Polisario-separatisten hebben sinds september de grensovergang El Guerguerate geblokkeerd. Het kleine dorpje bevind zich in het uiterste zuidwesten van de Marokkaanse Sahara, 11 km van de grens met Mauritanië, en dient als bufferzone tussen de twee landen.

De Sahara, een groot gebied in het zuiden van Marokko, werd tot 1975 bezet door Spanje en is al meer dan vier decennia het onderwerp van geschillen tussen Marokko en het door Algerije gesteunde Polisario-front. Na jaren van conflict ondertekenden de twee partijen in 1991 een door de VN gesteund staakt-het-vuren.

Het 'Ministerie van Binnenlandse Zaken' van de zelfbenoemde Sahrawi Republiek (SADR) dreigde eerder deze week met een oorlog in de regio en met het beëindigen van het staakt-het-vuren-akkoord. De provocatie was een reactie op het nieuws dat Marokkaanse Koninklijke Strijdkrachten (FAR) zich voorbereidden op een militaire operatie om een einde te maken aan de wegblokkades in de grensregio.

Zo'n 200 Marokkaanse vrachtwagenchauffeurs zaten al wekenlang vast als gevolg van de wegblokkades. De chauffeurs hebben vorige week een noodoproep gedaan aan het adres van de Marokkaanse en Mauritaanse autoriteiten en aan de Verenigde Naties (VN).

"We leven in zeer slechte omstandigheden onder een brandende zon in de woestijn zonder drinkwater of winkel in de nabije omgeving", klaagden de chauffeurs in de verklaring. Ook vroegen ze om "dringende interventie" om hen te voorzien van water, voedsel en medicijnen.

De chauffeurs riepen de VN en MINURSO op hun rol bij de bescherming van de bufferzone op zich te nemen en benadrukken dat de grensovergang werk biedt aan duizenden arbeiders, inclusief chauffeurs, boeren en handelaren. De blokkade treft ook consumenten in verschillende landen zoals Mauritanië, Mali, Niger, Burkina Faso en Ivoorkust.

De Marokkaanse koning Mohammed VI veroordeelde in zijn recente troonrede de provocaties van Polisario en beloofde dat Marokko "resoluut" zou optreden tegen "alle factoren die de stabiliteit in de zuidelijke provincies bedreigen".

Verenigde Naties
Polisario-separatisten hebben sinds september de grensovergang geblokkeerd. De groep hekelt de relatie tussen Marokko en Mauritanië en gebruikt alle mogelijke methodes om de economische bedrijvigheid tussen de twee landen te verslechteren.

De VN heeft Polisaro meermaals opgeroepen de grensovergang met rust te laten en het personen-, en goederenverkeer niet te hinderen. De oproep resulteerde in nieuwe provocaties vanuit Polisario.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft in oktober 53 schendingen door het Polisario Front opgesomd in zijn jaarverslag over de Marokkaanse Sahara. Het betreft 13 algemene schendingen en 40 schendingen van de bewegingsvrijheid.

In het rapport zei de VN-chef dat Polisario regelmatig weigerde patrouilles van de vredesmissie MINURSO door te laten. De schendingen zijn in strijd met Militair Akkoord nr. 1.

De provocatie van Polisario leidde aan Marokkaanse zijde tot een oproep tot een burgerlijke 'vredesmars' van Rabat naar de bufferzone. Op sociale netwerken werd opgeroepen deel te nemen aan de 'vredesmars' op 16 oktober die was bedoeld om de banden van Rabat met El Guerguerate te versterken.

Het Marokkaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken maakte daarop duidelijk geen toestemming te hebben afgegeven voor de mars.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
el guerguerate
mauritanië
sahara
polisario
sadr
far
verenigde naties
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi