Polisario-leider gevlucht na militaire operatie Marokko

marokko
84
13 nov '20
De voorman van het Polisario Front in de zuidwest-Algerijnse Tindouf-kampen is gevlucht

Brahim Ghali heeft de kampen verlaten kort nadat de Marokkaanse Koninklijke Strijdkrachten (FAR) een militaire operatie uitvoerden aan de Marokkaans-Mauritaanse grensstreek. De inzet van het leger was bedoeld om gewapende Polisario-rebellen te verdrijven die sinds september de grensovergang blokkeerden.

Het nieuws van Ghali's verdwijning kwam kort nadat het Polisario-front had geprobeerd de Marokkaanse verdedigingsmuur in Mahbes aan te vallen, het kleine stadje ligt het dichtst bij de Marokkaans-Algerijnse grens en de Tindouf-kampen.

Bronnen van nieuwsdienst Le360 melden dat Ghali het hoofdkwartier van het Polisario Front heeft ontvlucht en oostwaarts trok richting de Algerijnse woestijn. De exacte verblijfplaats van Ghali en de motieven van zijn verdwijning zijn nog onbekend.

Marokko heeft vrijdagochtend een militaire operatie uitgevoerd om een ​​einde te maken aan de recente provocaties van Polisario-separatisten in het zuiden van Marokko. Gewapende Polisario-strijders hebben sinds september de grensovergang El Guerguerate geblokkeerd. Het kleine dorpje bevind zich in het uiterste zuidwesten van de Marokkaanse Sahara, 11 km van de grens met Mauritanië, en dient als bufferzone tussen de twee landen.

Door de blokkade was de grensovergang onbruikbaar en konden -onder anderen- honderden Marokkaanse vrachtwagenchauffeurs de grens niet meer oversteken. De chauffeurs riepen vorige week de VN en MINURSO op hun rol bij de bescherming van de bufferzone op zich te nemen en benadrukken dat de grensovergang werk biedt aan duizenden arbeiders, inclusief chauffeurs, boeren en handelaren.

De blokkade trof ook consumenten in verschillende landen zoals Mauritanië, Mali, Niger, Burkina Faso en Ivoorkust.

De Marokkaanse koning Mohammed VI veroordeelde in zijn recente troonrede de provocaties van Polisario en beloofde dat Marokko "resoluut" zou optreden tegen "alle factoren die de stabiliteit in de zuidelijke provincies bedreigen".

Niet lang na de troonrede en het nieuws over de mogelijke inzet van het Marokkaanse leger dreigde Polisario met een gewapende strijd.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
polisario
el guerguerate
far
tindouf
brahim ghali
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi