Polisario verklaart Marokko de oorlog (video)

marokko
84
13 nov '20
"De oorlog is begonnen. Marokko heeft het staakt-het-vuren opgeheven".

Dat zei de zelfverklaarde 'Minister van Buitenlandse Zaken' Mohamed Salem Ould Salek van de zelfbenoemde Sahrawi Republiek (SADR) aan persbureau AFP. De verklaring komt na de militaire operatie van het Marokkaanse leger.

De Marokkaanse Koninklijke Strijdkrachten (FAR) hebben in de nacht van donderdag op vrijdag een 14 kilometer lang veiligheidskordon opgezet om het vrije verkeer van goederen en personen in de Marokkaans-Mauritaanse grensstreek te beveiligen. De operatie resulteerde in de terugtrekking van de gewapende rebellen. De militanten staken voor vertrek hun eigen tenten in de fik.

Brahim Ghali, de voorman van het Polisario Front in de zuidwest-Algerijnse Tindouf-kampen is gevlucht vlak nadat het Polisario-front had geprobeerd de Marokkaanse verdedigingsmuur in Mahbes aan te vallen, het kleine stadje ligt het dichtst bij de Marokkaans-Algerijnse grens en de Tindouf-kampen.

De inzet van het leger was bedoeld om gewapende Polisario-rebellen te verdrijven die sinds september de grensovergang El Guerguerate blokkeerden. Het kleine dorpje bevindt zich in het uiterste zuidwesten van de Marokkaanse Sahara, 11 km van de grens met Mauritanië, en dient als bufferzone tussen de twee landen.

"Het is een aanval. De Sahrawi-troepen verdedigen zichzelf tegen de Marokkaanse troepen", zei Ould Salek telefonisch vanuit Algiers tegen AFP. "De oorlog is begonnen. Marokko heeft het staakt-het-vuren opgeheven", aldus de 'buitenlandminister', daarmee verwijzend naar het door de VN gesteund staakt-het-vuren uit 1991.

Inzet leger was laatste redmiddel
De Sahara, een groot gebied in het zuiden van Marokko, werd tot 1975 bezet door Spanje en is al meer dan vier decennia het onderwerp van geschillen tussen Marokko en het door Algerije gesteunde Polisario-front. 

De VN heeft Polisaro meermaals opgeroepen de Marokkaans-Mauritaanse grensovergang met rust te laten en het personen-, en goederenverkeer niet te hinderen. De oproepen resulteerden echter in nieuwe provocaties vanuit Polisario.

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft in oktober 53 schendingen door het Polisario Front opgesomd in zijn jaarverslag over de Marokkaanse Sahara. Het betreft 13 algemene schendingen en 40 schendingen van de bewegingsvrijheid.

Begin deze week dreigden de Polisario-separatisten Marokko met een gewapende strijd nadat koning Mohammed VI de provocaties van Polisario had veroordeeld en het leger had geïnstrueerd naar de grensstreek te trekken.

Het Marokkaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken zei "geen andere keuze" te hebben dan de inzet van het leger. "Deze operatie heeft geen agressieve bedoelingen en is gebaseerd op het vermijden van elk contact met burgers en het niet gebruiken van wapens, behalve in het geval van legitieme verdediging".

© MAROKKO.NL 2020
marokko
polisario
sadr
mohamed salem ould salek
oorlog
far
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi