Premier Marokko praat VN en regering bij over ontwikkelingen El Guerguerate

marokko
84
13 nov '20
De Marokkaanse regering heeft vandaag een spoedvergadering gehouden te midden van de escalaties nabij de Marokkaans-Mauritaanse grensstreek

Regeringsleider Saad Eddine El Othmani heeft vrijdag alle politieke partijen bijeengeroepen om hen op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen in de bufferzone van El Guerguerate.

Ook de adviseur van koning Mohammed VI, Fouad Ali El Himma, woonde de bijeenkomst bij, samen met minister Abdelouafi Laftit (Binnenlandse Zaken) en minister Nasser Bourita (Buitenlandse Zaken).

Volgens El Othmani kwam het besluit van Marokko om militair personeel naar de regio te sturen nadat het land alle vreedzame middelen had uitgeput om de milities van Polisario aan te sporen het gebied te verlaten en het verkeer in de regio niet langer te blokkeren.

De regering heeft op verzoek van koning Mohammed VI de afgelopen dagen voortdurend contact gehad met VN-secretaris Antonio Guterres en met leden van de Veiligheidsraad om hen op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen. El Othmani herinnerde ook aan de pogingen van de VN, waaronder MINURSO, om de zaak te de-escaleren.

"Marokko oefende gedurende 22 dagen de grootste terughoudendheid, maar de tussenkomst van het leger was noodzakelijk na Polisario's terughoudendheid.", zei El Othmani.

De Koninklijke Strijdkrachten (FAR) hebben een 14 kilometer lang veiligheidskordon opgezet om de stroom van goederen en personen in de regio te beveiligen. Volgens FAR resulteerde de "niet-offensieve operatie" in de terugtrekking van de gewapende rebellen.

"Er was geen contact met de separatistische milities, aangezien ze zich terugtrokken zodra het leger tussenbeide kwam om het gebied te beveiligen", verzekerde El Othmani.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
verenigde naties
saad eddine el othmani
mauritanië
el guerguerate
far
polisario
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi