'Belangrijke leider al-Qaida in het geheim vermoord in Iran door Israëlische huurmoordenaars'

buitenland
3
14 nov '20
De op een na hoogste leider van al-Qaida, die ervan wordt beschuldigd een van de meesterbreinen te zijn van de dodelijke aanslagen in 1998 op Amerikaanse ambassades in Afrika, werd drie maanden geleden in Iran vermoord.

Dat hebben inlichtingenfunctionarissen bevestigd, meldt The New York Times. Abdullah Ahmed Abdullah, ook bekend onder de naam Abu Muhammad al-Masri, werd op 7 augustus, de verjaardag van de aanslagen op de ambassades, in de straten van Teheran neergeschoten door twee huurmoordenaars op een motorfiets.

Hij werd gedood samen met zijn dochter Miriam, de weduwe van Osama bin Ladens zoon Hamza bin Laden.

Volgens vier functionarissen werd de aanval uitgevoerd door Israëlische agenten in opdracht van de Verenigde Staten. Het is onduidelijk welke rol werd gespeeld door de Verenigde Staten, die de bewegingen van al-Masri en andere al-Qaida-kopstukken in Iran jarenlang hebben gevolgd.

Er waren al langer geruchten dat al-Masri zou zijn gedood, maar tot nu toe nooit werden die nooit bevestigd. Om redenen die nog steeds onduidelijk zijn, heeft al-Qaida de dood van een van zijn topleiders niet bekendgemaakt, Iraanse functionarissen hebben het verdoezeld en geen enkel land heeft er publiekelijk de verantwoordelijkheid voor opgeëist.

Al-Masri staat nog steeds op de lijst van meest gezochte terroristen van de FBI. Hij is in de VS aangeklaagd in verband met de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania waarbij 224 mensen omkwamen en honderden gewonden vielen. De FBI biedt tien miljoen dollar beloning voor informatie die leidt tot zijn arrestatie.

© ANP 2020
iran
hamza bin laden
israël
verenigde staten
al qaida
abu muhammad al-masri
abdullah ahmed abdullah
terrorisme
kenia
tanzania
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi