Proces verijdelde aanslag Thalys 2015 begint

marokko
0
16 nov '20
In Frankrijk is het proces begonnen tegen de man die vijf jaar geleden het vuur opende in een Thalys tussen Amsterdam en Parijs.

Naast de hoofdverdachte Ayoub El Khazzani staan drie vermeende handlangers voor de rechter. Een van de getuigen in de zaak is de 90-jarige Amerikaanse filmmaker Clint Eastwood, die een film maakte over de gebeurtenissen in de trein.

Schutter El Khazzani stapte op 21 augustus 2015 zwaarbewapend een toilet uit in de hogesnelheidstrein. Passagier Mark Moogalian greep diens AK47-geweer, waarna El Khazzani met een pistool begon te schieten. Hij verwondde zijn belager, maar werd vervolgens gegrepen en ontwapend door Amerikanen die aan het backpacken waren.

De 31-jarige El Khazzani bevestigde maandag voor de rechter zijn identiteit en vertelde dat hij voorheen werkte in de patisseriebranche. Hij wordt nu verdacht van een poging tot moord met terroristische motieven.

De hoofdverdachte spreekt niet tegen dat hij van plan was een aanslag te plegen, maar houdt vol dat hij zich op het laatste moment bedacht. Het zou toen al te laat zijn geweest om een confrontatie met passagiers te voorkomen.

Massamoord voorkomen
Naast El Khazzani en zijn medeverdachten waren ook slachtoffer Moogalian en zijn echtgenote aanwezig op de eerste procesdag. Later deze week worden ook de Amerikanen verwacht die destijds ingrepen: Spencer Stone, Alek Skarlatos en Anthony Sadler. Zij hebben volgens hun advocaat een massamoord voorkomen. De raadsman zei dat de schutter genoeg munitie bij zich had om 300 mensen te doden.

De Amerikanen en Moogalian speelden zichzelf in de film die Eastwood maakte over de confrontatie in de trein: The 15:17 to Paris. Die wordt mogelijk gebruikt als reconstructie.  

© ANP 2020
frankrijk
parijs
amsterdam
thalys
abdelhamid abaaoud
europa
verenigde staten
ayoub el khazzani
marokko
terrorisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi