Polisario-aanhangers bestormen Marokkaans consulaat in Valencia (video)

marokko
1
15 nov '20
Een groep Polisario-sympathisanten heeft zondag vernielingen aangericht aan het gebouw van het Marokkaanse consulaat in het Spaanse Valencia.

Op videobeelden die rondgaan op sociale netwerken is te zien hoe de groep Polisario-supporters het Marokkaanse consulaat binnenviel en probeerde de vlag te hijsen van de zelfbenoemde Sahrawi Republiek (SADR). De vandalen slaagden er wel in de Marokkaanse vlag aan de gevel van het gebouw te vervangen met het symbool van SADR.

De vernielingen zijn een reactie op recente ontwikkelingen in de zuidelijke regio van Marokko. Het Marokkaanse leger heeft vrijdag een militaire operatie uitgevoerd in de Marokkaans-Mauritaanse grensstreek.

De inzet van de Marokkaanse Koninklijke Strijdkrachten was bedoeld om gewapende Polisario-rebellen te verdrijven die sinds september de grensovergang El Guerguerate blokkeerden. Het kleine dorpje bevindt zich in het uiterste zuidwesten van de Marokkaanse Sahara, 11 km van de grens met Mauritanië, en dient als bufferzone tussen de twee landen.

De Spaanse politie was ter plekke om de orde te handhaven. Het Spaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zich uitgesproken en de "agressieve daden" van de separatisten sterk veroordeeld. "Spanje veroordeelt categorisch de daden die zondag zijn begaan door sommige deelnemers van de bijeenkomst voor het consulaat-generaal van Marokko in Valencia", luidde de verklaring.

De verklaring omschreef de gebeurtenis als "een flagrante schending" van de wetten van het land en beloofde onderzoeken te openen en passende maatregelen te nemen om de "onschendbaarheid van diplomatieke missies te waarborgen".

Ook Marokko heeft het vandalisme en geweld van zondag veroordeeld. De Marokkaanse ambassadrice in Spanje Karima Benyaich omschreef de actie als "criminele en onverantwoordelijke daden" die gepleegd zouden zijn door "een handjevol criminelen" in opdracht van het Polisario Front.

© MAROKKO.NL 2020
marokko
polisario
sadr
spanje
valencia
vlag
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?