Armenië en Azerbeidzjan wisselen gesneuvelde militairen uit

buitenland
0
17 nov '20
Armenië en Azerbeidzjan hebben tweehonderd lichamen uitgewisseld van militairen die zijn gesneuveld in het gewapende conflict over de betwiste regio Nagorno-Karabach.

Russische staatsmedia melden dat op gezag van het Rode Kruis (ICRC). De uitwisseling gebeurde onder toeziend oog van Russische troepen die toezicht houden op het staakt-het-vuren, zei Peter Maurer van het ICRC. Bij de ruim zes weken durende strijd zijn meer dan duizend doden gemeld.

Azerbeidzjan maakte een flinke opmars in de door Armenië gecontroleerde enclave, waarop de regering in Jerevan zich genoodzaakt voelde een door Rusland bemiddelde vredesovereenkomst te tekenen waarin Armenië meerdere delen van en rond Nagorno-Karabach afstaat. De Armeniërs zijn overigens nog niet uit al die gebieden vertrokken.

De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev en zijn vrouw bezochten maandag delen van de teruggewonnen gebieden, meldden media in Azerbeidzjan. Aliyev zei bij een bezoek aan de stad Jabrayil dat de "vijand" de infrastructuur daar heeft verwoest en zich daar voor internationale rechters zal moeten verantwoorden.

Rusland heeft inmiddels een kleine 2000 militairen ingezet om toe te zien op het bestand. Azerbeidzjans bondgenoot Turkije wil ook een rol spelen bij het toezicht.

President Erdogan vroeg maandag toestemming aan het parlement om soldaten naar de regio te sturen.

© ANP 2020
jerevan
rusland
azerbeidzjan
armenië
cəbrayil
turkije
recep tayyip erdoğan
nagorno-karabach
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?