Per 1 december zonder klachten test na contact met besmet persoon

algemeen
0
17 nov '20
Mensen die erachter komen dat ze in contact met een besmet persoon zijn geweest, kunnen zich vanaf 1 december laten testen, ook als ze geen klachten hebben.

Dat meldde minister Hugo de Jonge in de coronapersconferentie. Na een bericht van de corona-app CoronaMelder of het bron- en contactonderzoek is testen zonder corona-symptomen mogelijk. Dat gebeurt na vijf dagen na het contact. Als de test negatief is, hoef je daarna niet meer in quarantaine, meldt De Jonge. Nu moet je na contact nog tien dagen in quarantaine, en kan je je zonder klachten niet laten testen.

Volgens de minister is het een "mooie bijvangst" als meer mensen zich aan die quarantaine houden als mensen korter thuis hoeven te zitten. Het aandeel mensen dat zich houdt aan het verzoek om thuis te blijven is "niet bijster hoog", vooral onder mensen die een melding krijgen via de corona-app. Het kabinet werkt nog steeds aan een quarantaineplicht, maar wil intussen ook bijvoorbeeld een 'quarantainecoach' inzetten om mensen die thuis moeten blijven, te ondersteunen.

Half december
De Jonge verwacht dat de GGD's vanaf half december meer dan 100.000 tests per dag kunnen doen. Vanaf januari hoopt hij dat de capaciteit zo groot is, dat ook terugkerende reizigers dan een test kunnen krijgen als ze geen klachten hebben.

Ook kan men dan wellicht een test krijgen bij evenementen en wordt het misschien mogelijk een hele gemeente of regio te testen. Het grootste knelpunt hiervoor is dat er te weinig mensen zijn om tests af te nemen. De minister hoopt dat werkgevers aanbieden het testen voor hun eigen werknemers te organiseren.

In de Engelse stad Liverpool worden ook mensen zonder symptomen massaal getest. Volgens De Jonge zou een dergelijke aanpak in Nederland afhangen van de betrouwbaarheid van sneltesten, die daarvoor nodig zijn. Ook moet het testen op zo'n grote schaal niet eenmalig plaatsvinden. Dit vergt wel een "afnameorganisatie" die dat aankan, zegt De Jonge.

Het zou premier Mark Ruttes "droom zijn" dat iedereen zichzelf 's ochtends kan testen. "Dan heb je iedere dag 17 miljoen testen nodig, en dat is natuurlijk niet realistisch. Je moet wel reëel zijn met het schetsen van perspectief."

© ANP 2020
coronatest
contactonderzoek
coronavirus
ggd
hugo de jonge
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi