Defensie 'onaangenaam verrast' door Amerikaanse terugtrekking

algemeen
0
18 nov '20
Minister Ank Bijleveld van Defensie noemt de aangekondigde terugtrekking van Amerikaanse militairen uit Afghanistan en Irak "opnieuw een onaangename verrassing".

Het Pentagon haalt 2000 militairen weg uit Afghanistan en 1000 uit Irak. Voor de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan heeft het besluit volgens de bewindsvrouw "potentieel zeer verstrekkende gevolgen".

De consequenties worden nu in kaart gebracht. De ongeveer honderd Nederlandse militairen daar zijn afhankelijk van de ondersteuning van de Amerikanen.

"De afspraak was en is: samen erin, samen eruit", aldus Bijleveld. Zo'n terugtrekking zou dan ook op een moment moeten gebeuren dat het zou kunnen. Ze is over het "eenzijdige" besluit kort tevoren op de hoogte gesteld door de Amerikanen. Het gaat in tegen de afspraken die zijn gemaakt.

Het besluit van de regering-Trump past volgens Bijleveld "helaas" in het beeld van de afgelopen periode. Toen de ministers van Defensie van de NAVO eind oktober nog bijeen waren, werd er door de toenmalige Amerikaanse minister Mark Esper niets gezegd over een terugtrekking uit beide landen.

© ANP 2020
verenigde staten
navo
mark esper
afghanistan
ank bijleveld
irak
pentagon
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi