Senatoren VS willen wapendeal Trump met Emiraten verhinderen

buitenland
4
19 nov '20
Drie Amerikaanse senatoren willen verhinderen dat een door president Donald Trump onderhandelde wapendeal met de Verenigde Arabische Emiraten doorgaat.

Met de verkoopovereenkomst is meer dan 23 miljard dollar (ongeveer 19,4 miljard euro) gemoeid.

Voor dat bedrag willen de VAE onder meer een aantal drones, munitie, en enkele Joint Strike Fighter-gevechtsvliegtuigen van de VS kopen. De Democratische senatoren Bob Menendez en Chris Murphy en de Republikeinse senator Rand Paul hebben vier resoluties ingediend om daar een streep door te zetten.
De senatoren stellen dat de Trump-regering, die de deal snel wil afronden, het Amerikaanse parlement onvoldoende heeft geraadpleegd over de beoogde wapendeal.

Ook weigerden de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken nader te verklaren aan de senatoren hoe zou worden omgegaan met nationale veiligheidsrisico's die de verkoop eventueel met zich meebrengt.
De senatoren zeiden dat de verkoop, behalve 's werelds meest geavanceerde jachtvliegtuig, ook meer dan 14.000 bommen en overige ammunitie-objecten, en de een na grootste partij drones omvat die ooit door de VS is verkocht.

© ANP 2020
bob menendez
chris murphy
senaat
rand paul
verenigde staten
vae
emiraten
donald trump
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?