Amerikaanse minister bezoekt door Israël bezette Golanhoogten

buitenland
0
19 nov '20
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo brengt deze donderdag een bezoek aan de door Israël bezette Golanhoogten.

Het omstreden bezoek is een breuk met het beleid van eerdere Amerikaanse regeringen. Israël veroverde het gebied op Syrië in de oorlog van 1967.

"Vandaag krijg ik de kans om de Golanhoogvlakte te bezoeken", zei Pompeo in Jeruzalem. De erkenning van de Golanhoogten als deel van Israël is een beslissing die president Trump vorig jaar nam, benadrukte de bewindsman. Hij noemde dat besluit historisch belangrijk en "simpelweg een erkenning van de realiteit".

Voorafgaand aan het bezoek heeft Israël bombardementen uitgevoerd in Syrië, daarbij zijn volgens het Israëlische leger stellingen van Syrische en Iraanse troepen geraakt. Volgens Israël was het een vergeldingsactie op het plaatsen van explosieven op de Golanhoogte.

Israël zegevierde onder Trump
Vrede tussen Israël en de Palestijnen kwam onder Trump geen stap dichterbij. Trump erkende Jeruzalem als hoofdstad van Israël. De Amerikanen verplaatsten twee jaar geleden dan ook hun ambassade van Tel Aviv naar het in hun ogen ongedeelde Jeruzalem, tot grote woede van de Palestijnen die het oostelijke deel van de stad als hun hoofdstad beschouwen.

Trump laat ook de verdere Israëlische kolonisatie van bezet Palestijns gebied op de Westelijke Jordaanoever toe en het lang verwachtte 'vredesplan' (lees: annexatieplan) was volgens veel wereldleiders onacceptabel. Op een ander front boekte Trump wel 'progressie'. Want na zijn bemiddeling knoopte Israël de afgelopen maanden diplomatieke banden aan met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Bahrein en Soedan.

De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden staat ook bekend als pro-Israëlisch, en kondigde al aan dat wat hem betreft de ambassade in Jeruzalem mag blijven. Maar hij beloofde ook de banden met de Palestijnen weer aan te halen. Velen van hen hopen dan ook dat er een andere wind gaat waaien.

Israël bezette in 1967 Palestijnse gebieden, waaronder de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook. Palestijnen willen de gebieden voor de oprichting van een toekomstige Palestijnse staat.

© ANP 2020
golanhoogten
jeruzalem
israel
donald trump
verenigde staten
tel aviv
palestina
mike pompeo
westelijke jordaanoever
syrië
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?