Amerikaanse minister Pompeo: Israël boycotten is antisemitisme

buitenland
10
19 nov '20
Mike Pompeo heeft als eerste Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken een bezoek gebracht aan de door Israël bezette Golanhoogten.

Hij bracht eerder op de dag ook al een omstreden bezoek aan een illegale Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. Palestijnen reageerden daar woedend op.

Israël veroverde de strategisch belangrijke Golanhoogten bij Syrië in 1967, tijdens de Zesdaagse Oorlog. De VS erkenden vorig jaar de Israëlische soevereiniteit over dat gebied. Dat lag internationaal erg gevoelig. Pompeo noemde die Amerikaanse verklaring donderdag "simpelweg een erkenning van de realiteit".

Pompeo haalde tijdens zijn bezoek uit naar westerse opiniemakers die volgens hem oproepen de Golanhoogten terug te geven aan Syrië.

"Bedenk je wat voor gevaar het Westen en Israël zouden lopen als Assad dit gebied in handen zou hebben", zei de minister, die verwees naar de Syrische leider Bashar al-Assad. "Dit maakt deel uit van Israël", zei hij ook.

Bondgenoot Trump
De regering van de Amerikaanse president Donald Trump staat bekend als een belangrijke bondgenoot van de regering van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Die bedankte de bezoekende minister voor zijn "niet aflatende steun" voor Israël. Pompeo heeft uiteraard geen ontmoetingen op de agenda staan met Palestijnse leiders.

De minister sprak zich tijdens het bezoek ook uit tegen pogingen om Israël economisch en diplomatiek te isoleren. Hij omschreef de zogeheten BDS-beweging als "antisemitisch". Die afkorting staat voor 'Boycott, Divestment and Sanctions': Boycotten, Desinvesteringen en Sancties.

"Ik wil dat jullie weten dat we onmiddellijk stappen zullen zetten om organisaties te identificeren die zich bezighouden met hatelijk BDS-gedrag", zei Pompeo. "We zullen dan de steun van de Amerikaanse overheid intrekken.".

© ANP 2020
golanhoogten
benjamin netanyahu
israël
mike pompeo
verenigde staten
syrië
palestina
bashar al-assad
bds-beweging
donald trump
westelijke jordaanoever
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi