Gemeente gaat camera's inzetten tegen scooters op fietspad

algemeen
9
19 nov 19:22
Tien speciale camera's moeten gaan helpen bij het handhaven van het Amsterdamse snorfietsbeleid.

Sinds april vorig jaar mogen snorfietsers op veel plekken binnen de Amsterdamse ring niet meer op het fietspad rijden.

Om de veiligheid van snorfietsers te vergroten is het dragen van een helm op de rijbaan verplicht. Toch blijken steeds meer snorfietsers zich niet aan die regels te houden.

Uit een recente telling van de gemeente Amsterdam blijkt dat 11% van de snorfietsers toch gewoon op het fietspad rijdt waar dat niet mag. Daarbij wordt vaak ook nog eens geen helm gedragen.

In september vorig jaar lag dat percentage nog op 8%. Het overgrote deel van de snorfietsers (73 %) houdt zich overigens wel aan de regels. Toch is het stijgende aantal overtreders reden voor wethouder Sharon Dijksma (Verkeer) om een proef met digitale handhaving te beginnen.

Die proef met tien verkeerscamera's is ook het resultaat van de huidige druk op de boa's en agenten in de stad. Zij hebben met het handhaven op de coronaregels, alcoholmisbruik en snelheidsovertredingen al een behoorlijk vol takenpakket. Het digitaal handhaven op de snorfietsregels moet iets van die druk wegnemen.

Geen digitale controle op helmplicht
Amsterdam is de eerste gemeente in Nederland die de camera's voor dit doel gaat gebruiken. De camera's worden geplaatst op plekken waar snorfietsers het fietspadverbod vaak overtreden.

Controleren op de helmplicht is digitaal echter niet mogelijk. Waar de tien camera's precies komen te staan is nog niet duidelijk. De proef start begin volgend jaar en duurt twaalf maanden.

Mogelijk worden de snorfietsregels ook uitgebreid naar Nieuw-West, het stadsdeel heeft de wethouder daar om gevraagd. Dat besluit wordt meegenomen in het Meerjarenplan Verkeersveiligheid, dat dit voorjaar wordt gepresenteerd.

© AT5 2020
amsterdam
snorfiets
scooter
helmplicht
fietspadverbod
camera
boete
handhaving
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi