'Tweede coronagolf in België minder dodelijk'

buitenland
0
20 nov '20
De tweede golf van het coronavirus verloopt in België minder dodelijk dan de eerste.

Volgens viroloog Steven Van Gucht van gezondheidsinstituut Sciensano zijn verklaringen daarvoor waarschijnlijk de opgedane ervaringen en vooruitgang bij de behandeling.

Ook zijn er minder overlijdens in de verpleegtehuizen, zei hij tijdens een persconferentie van het crisiscentrum. "Deze tweede golf eist opnieuw veel mensenlevens, maar lijkt voorlopig gelukkig wat minder dodelijk dan de eerste golf", aldus Van Gucht. Met de eerste golf doelt hij op de periode van 10 maart tot 21 juni. De cijfers voor de tweede golf lopen van 22 juni tot 17 november.

"Grofweg kunnen we stellen dat er in de eerste golf één overlijden was voor elke twee ziekenhuisopnames en in de tweede golf één overlijden voor elke vier ziekenhuisopnames", aldus Van Gucht.

Omdat veel overlijdens plaatsvinden in de woonzorgcentra betekent dat niet dat de kans op overlijden voor zwaar zieke patiënten één op twee was of nu één op vier is. Maar de ziekenhuiscijfers zijn wel een graadmeter van de intensiteit van de tweede ten opzichte van de eerste golf, meent de viroloog.

Zowel het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus, het aantal ziekenhuisopnames als het aantal overlijdens blijft dalen in België, blijkt uit de voorlopige cijfers. De daling lijkt echter te vertragen.

© ANP 2020
belgië
brussel
besmettingen
coronagolf
doden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi