Duizenden demonstreren in Frankrijk tegen nieuwe veiligheidswet

algemeen
65
22 nov '20
Enkele duizenden mensen zijn zaterdag in Parijs de straat opgegaan uit protest tegen een veiligheidswet die de verspreiding van beelden van het gezicht van een politieman strafbaar maakt.

Volgens de demonstranten zou met de wet onder meer de vrijheid van meningsuiting in het gedrang komen. Ook in steden als Lille, Rennes, Marseille, Saint-Etienne en Montpellier werd gedemonstreerd.

Op het Trocadéro-plein in Parijs nam de spanning aan het eind van de middag toe nadat de politie de demonstranten had bevolen zich te verspreiden. Vuilnisbakken werden in brand gestoken en een aantal demonstranten gooide projectielen naar de politie, die op haar beurt reageerde met de inzet van waterkanonnen.

Het wetsvoorstel werd vrijdagavond deels goedgekeurd in het Franse parlement. Begin volgende week volgt een definitieve stemming. Als het voorstel wordt aangenomen, dan wordt het strafbaar om beelden van politieagenten te verspreiden tenzij hun gezicht onherkenbaar wordt gemaakt. Er wordt in dat verband gesproken op een "inbreuk op de fysieke of psychische integriteit" van de veiligheidsdiensten.

Persvrijheid
Mensenrechtenorganisaties zien het wetsontwerp als een middel om de persvrijheid aan banden te leggen en een onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik door de politie onmogelijk te maken.

Volgens bepaalde demonstranten dreigt de wet Frankrijk te laten afglijden naar een "autoritaire samenleving die de bevolking in de gaten houdt". Op een overtreding zou een maximum van een jaar gevangenisstraf en een boete van 45.000 euro komen te staan.

Voorstanders zeggen dat politieagenten en hun families bescherming nodig hebben tegen pesterijen, zowel online als persoonlijk als ze buiten dienst zijn.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin meent dat de wet noodzakelijk is om "hen te beschermen die ons beschermen". Agenten in Frankrijk waren de afgelopen tijd steeds meer het doelwit van bedreigingen en geweld, tot dusver was de "vrijheid van meningsuiting" echter een onaantastbaar goed.

© ANP/Marokko.nl 2020
frankrijk
gérald darmanin
parijs
politie
lille osc
rennes
marseille
saint-Étienne
montpellier
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi