Saoedi-Arabië weerspreekt ontmoeting premier Israël met kroonprins

buitenland
54
23 nov '20
Saoedi-Arabië heeft tegengesproken dat kroonprins Mohammed bin Salman bin Abdulaziz al-Saud zondag een ontmoeting heeft gehad met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Tal van Israëlische media meldden dat de premier zondag enkele uren in Saoedi-Arabië is geweest om er te spreken met Bin Salman en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die Saoedi-Arabië heeft bezocht. Deze berichten zijn bevestigd door leden van de Israëlische regering.

Ook een Saoedische topfunctionaris bevestigde de ontmoeting tegenover The Wall Street Journal, maar Pompeo's Saoedische collega prins Faisal bin Farhan al-Saud twitterde maandag dat dit niet waar is. Bin Salman heeft volgens hem geen Israëlische functionaris ontmoet, enkel Amerikanen.

Israëlische media stellen dat Netanyahu zondag in het uiterste noordwesten van Saoedi-Arabië heeft gesproken met Bin Salman. Afgaande op vluchtgegevens van een regeringstoestel zou de premier enkele uren in het Arabische koninkrijk kunnen zijn geweest.

Het noordwesten van dat land ligt slechts op 20 kilometer afstand van de Israëlische haven Eilat. Netanyahu zou zijn chef van de inlichtingendienst Mossad, Yossi Cohen, ook hebben meegenomen.

De geheime topontmoeting zou in het bouwproject van de toekomstige megastad Neom zijn geweest. Voornaamste gespreksonderwerpen zijn naar verluidt een eventuele normalisering van de betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en Israël geweest en kwesties die te maken hebben met Iran.

Twee Arabische Golfstaten, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben aan de hand van de Amerikaanse diplomatie recent betrekkingen met Israël aangeknoopt.

De Saoediërs hebben altijd gezegd dat ze bereid zijn Israël te erkennen als dat land de sinds 1967 bezette Palestijnse gebieden teruggeeft. Daar zou dan een onafhankelijke Palestijnse staat komen met Arabisch Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

De internationale gemeenschap staat al decennia achter deze oplossing, maar Israël bezet en annexeert telkens meer gebied.

Onder de regering van president Trump heeft Washington met succes geprobeerd Arabieren te overtuigen dat ze Israël moeten erkennen en afstand nemen tot de Palestijnse kwestie.

© MAROKKO.NL 2020
israël
eilat
neom
iran
bahrein
emiraten
vae
verenigde staten
saoedi-arabië
benjamin netanyahu
mike pompeo
mossad
mohammad bin salman al-saoed
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi