Turks schip stuurt Duitse controleurs wapenembargo weg

buitenland
0
23 nov '20
Turkije heeft Duitse militairen die aan boord waren gegaan van een Turks vrachtschip om te controleren of het wapens voor Libië vervoerde weggestuurd.

Duitse mariniers waren volgens het Duitse leger zondag aan boord gegaan van het "verdachte" schip, maar Turkije sprak kort daarna zijn veto uit waarop de controle werd gecanceld.

Ankara bevestigt de gebeurtenissen. Duitsland neemt sinds augustus met het fregat Hamburg deel aan de EU-missie Irini, die is opgezet om het olie- en wapenembargo van de VN tegen Libië te handhaven.

De Duitsers waren de hele nacht aan boord en hebben veel containers geopend. Tegen de tijd dat de militairen het vrachtschip hadden verlaten hadden ze niets verdachts gevonden, aldus een Duitse defensiewoordvoerder.

Procedure
Het fregat had volgens hem de standaardprocedure gevolgd door vier uur te wachten op toestemming voordat tot controle werd overgegaan. "Alle procedures zijn correct gevolgd."

Volgens Turkije vervoert de Rosaline A onder meer voedsel en verf en heeft het Duitse team het internationale recht geschonden door niet te wachten op Turkse toestemming.

Het incident gebeurde op ongeveer 200 kilometer ten noorden van de Libische stad Benghazi. Ankara heeft eerder een conflict met Frankrijk gehad over een wapencontrole op zee.

Turkije steunt de internationaal erkende regering van premier Fayez al-Serraj in de hoofdstad Tripoli. De belangrijkste partij uit het oosten is krijgsheer Khalifa Haftar die grote delen van het land beheerst.

© ANP 2020
duitsland
turkije
libië
benghazi
frankrijk
tripoli
khalifa haftar
ankara
hamburg
berlijn
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi