Meer Saoedi’s aangeklaagd in zaak Khashoggi, Turks proces verdaagd

buitenland
0
24 nov '20
In de Turkse rechtszaak over de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi zijn zes Saoedische verdachten toegevoegd

Daardoor zijn in Istanbul in totaal 26 Saoedi’s bij verstek berecht voor betrokkenheid bij de moord. Khashoggi werd in oktober 2018 in het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanbul gedood en in stukken gesneden.

De hoofdverdachten zijn het vroegere hoofd van de Saoedische inlichtingendienst Ahmed al-Asiri en de vroegere adviseur van het koningshuis Saud al-Qahtani. Zij worden beschuldigd van het leiden van de moordoperatie, ‘met monsterlijke bedoelingen'.

Onder de zes nieuwe verdachten zijn een Saoedische viceconsul en attaché, die ook worden beschuldigd van moord. De vier anderen zouden bewijsmateriaal hebben vernield, verborgen of gemanipuleerd.

De rechtbank verdaagde na het horen van een getuige het proces tot 4 maart.

Kritische columns
Khashoggi schreef voor onder meer de Washington Post kritische columns over Saoedi-Arabië. Hij werd vermoord toen hij op het consulaat iets kwam regelen voor zijn aanstaande huwelijk met de Turkse Hatice Cengiz.

De VN-rapporteur voor buitengerechtelijke executies Agnès Callamard concludeerde eerder dat er geloofwaardige aanwijzingen zijn dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman persoonlijk verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de moord. De kroonprins ontkent. Cengiz heeft bij een rechtbank in Washington een civiele klacht tegen hem ingediend met als doel dat de rechter schadevergoedingen vaststelt.

Doodstraf
Saoedi-Arabië heeft achter gesloten deuren acht mensen veroordeeld tot zeven tot twintig jaar cel voor de moord. Vijf van hen hadden de doodstraf gekregen, maar dat werd in september teruggedraaid tot twintig jaar cel.

De Turkse regering wil dat de volledige waarheid wordt achterhaald.

© ANP 2020
turkije
saoedi-arabië
agnès callamard
mohammad bin salman al-saoed
jamal khashoggi
istanbul
saud al-qahtani
geheime dienst
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi