Marokko: Basisscholen gaan lesgeven over Joodse geschiedenis

marokko
0
21 nov '20
Basisscholen in Marokko gaan Joodse geschiedenis en cultuur onderwijzen

Dat melden de Joods-Amerikaanse vereniging Sephardi en de vereniging van voorzitters van grote Amerikaanse Joodse organisaties. Koning Mohammed VI heeft het besluit op 12 november goedgekeurd.

De Marokkaanse onderwijsautoriteiten wachten momenteel op goedkeuring van de regering om het beleid in uitvoering te brengen.

De voorzitters van de twee Joods-Amerikaanse verenigingen omschrijven het besluit van de koning als de meest recente "assertieve actie" van de monarch om het Joods-Marokkaans erfgoed te bestendigen als een integraal onderdeel van de Marokkaanse identiteit.

De goedkeuring van het schoolcurriculum door de koning vertegenwoordigt zijn "toewijding om het ​​pluralistisch verleden" te erkennen, luidt de verklaring. Het doel van het lesmateriaal is om het onderlinge begrip te verbreden en de verbinding tussen moslims en joden te vergroten.

In de gezamenlijke verklaring werd een bericht aan de VN van koning Mohammed VI geciteerd. De vorst schreef dat antisemitisme niet een "exclusief probleem" is voor het Joodse volk. Antisemitisme vertegenwoordigt eerder de "ziekte van een samenleving" die gekweld wordt door "falen, ontoereikendheid en het onvermogen om naast elkaar te bestaan", aldus de Marokkaanse koning.

Marokkaanse joden
Marokko was ooit de thuisbasis van de grootste joodse gemeenschap in de moslimwereld en bereikte op zijn hoogtepunt een bevolking van 300.000.

De Joodse aanwezigheid in Marokko dateert uit de tijd van de Fenicische Carthaagse staat, meer dan 2500 jaar geleden en lang voordat de Arabieren uit het Midden-Oosten arriveerden in 680 na Christus.

Tegenwoordig vormen minder dan 2.000 mensen de Joodse gemeenschap van het Noord-Afrikaanse land, voornamelijk woonachtig in Casablanca. Joden van over de hele wereld reizen regelmatig naar Marokko voor de bedevaart. In 2019 hebben 80.000 Israëlische toeristen Marokko aangedaan.

Toleratie
Historici en internationale waarnemers schrijven de uitzonderlijke religieuze tolerantie en waardering van Marokko voor zijn joodse geschiedenis grotendeels toe aan wijlen koning Mohammed V, die beweerde dat zijn land een bolwerk was tegen het antisemitisme dat Europa teisterde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Marokkaanse overheid heeft onder koning Mohammed VI meermaals herinnerd aan haar toewijding aan coëxistentie en tolerantie tussen de verschillende religies in Marokko. De vorst herhaalde deze wens tijdens het recente bezoek van paus Franciscus aan Marokko in maart 2019.

In een toespraak voor de paus en honderden aanwezigen sprak de koning over coëxistentie en de "uitzonderlijke" rijke diversiteit die de Marokkaanse beschaving ondersteunt.

"Het wordt weerspiegeld door de moskeeën, kerken en synagogen die sinds onheuglijke tijden in de steden van het Koninkrijk hebben bestaan."

© MAROKKO.NL 2020
marokko
onderwijs
basisschool
jodendom
joodse geschiedenis
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi