Syriëganger Angela B. meldt zich bij consulaat in Turkije

algemeen
1
27 nov '20
De Nederlandse 'jihadbruid' Angela B. heeft zich deze week samen met haar zoontje gemeld bij het Nederlandse consulaat in de Turkse stad Istanbul.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) bevestigde vrijdagochtend dat het om de 25-jarige B. gaat. "Het is goed nieuws dat ze in handen van justitie komt en berecht kan worden. ".

De vrouw kwam uit het voormalige strijdgebied van Daesh in Syrië en zit momenteel in Turkse detentie. Waarschijnlijk zullen de Turkse autoriteiten haar uitzetten, wat zou betekenen dat ze onder begeleiding van de marechaussee terug naar Nederland komt.

B. zat sinds de val van het kalifaat van Daesh vorig jaar in het vluchtelingenkamp al-Hol in het noordoosten van Syrië. Haar 3-jarige dochter overleed daar, nadat tijdens de vlucht uit het strijdgebied een granaatscherf in haar hoofd was beland.

Begeleiding
De afgelopen jaren wisten al meerdere uitreizigsters over de grens met Syrië naar Turkije te komen en zich te melden bij een Nederlandse diplomatieke post, zei Blok. "Als ze de Nederlandse nationaliteit hebben en worden uitgezet, komen ze onder begeleiding naar Nederland. Hier worden ze meteen overgedragen aan justitie." Over het algemeen doet Turkije dat volgens hem redelijk snel, maar in dit specifieke geval kan hij er niets over zeggen.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wilde niet op individuele zaken ingaan, maar benadrukte wel dat het Openbaar Ministerie "een heel strak vervolgingsbeleid heeft tegen Nederlanders die worden verdacht van betrokkenheid bij terroristische misdrijven in het buitenland. Daar zit het OM echt bovenop."

Te gevaarlijk
Het kabinet zegt al jaren geen Syriëgangsters op te halen uit het strijdgebied, omdat het daar te gevaarlijk is. In Noord-Syrië zitten nog tal van Nederlandse Daesh-vrouwen en hun kinderen vast in Koerdische opvangkampen. Hun advocaten willen dat de overheid hen terughaalt. Maar de Hoge Raad bepaalde vorig jaar dat dit niet hoeft.

Omdat de vrouwen uit eigen beweging naar het strijdgebied zijn vertrokken, hoeft de Nederlandse staat "ondanks de zwaarwegende belangen van de vrouwen en de kinderen hen niet naar Nederland hoeft te halen en zich daarvoor ook niet in te spannen".

© ANP 2020
stef blok
ferd grapperhaus
angela b
openbaar ministerie
terrorisme
syrië
turkije
daesh
istanbul
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi